Mišljenje VSTV-a BiH na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS

Vijesti 23. jun 202314:39 0 komentara
Fena

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je telefonskim/elektronskim glasanjem članova Vijeća danas usvojilo Mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (Nacrt zakona), koje je dato po zahtjevu Ministarstva pravde Republike Srpske.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Zbog izraženog interesa javnosti za ovo pitanje, kao i ranije donesenog zaključka na sjednici Vijeća od 14. juna 2023. godine, na osnovu koje je planirana maksimalna transparentnost davanja mišljenja Vijeća na Nacrt zakona, Vijeće je, osim slanja Mišljenja nadležnim tijelima, u integralnom obliku objavilo Mišljenje na Nacrt zakona na web stranici VSTV-a.

Podsjećamo, Ministarstvo pravde RS je Vijeću dostavilo Nacrt zakona 23. maja 2023. godine budući da je Vijeće, na osnovu Zakona o VSTV-u BiH, nadležno za davanje mišljenja na nacrte propisa koji mogu imati uticaja na pravosuđe.

Imajući u vidu da dopis Ministarstva pravde RS nije sadržavao rokove i dinamiku planirane zakonodavne procedure, Vijeće se 31. maja 2023. godine obratilo dopisom Ministarstvu pravde RS kojim je ukazano da će Nacrt zakona biti predmetom odlučivanja VSTV-a BiH po ažurnoj proceduri. U dopisu je naznačeno da je Vijeće kolektivni organ i da donošenje mišljenja Vijeća na nacrte zakona koji su od uticaja na pravosuđe podrazumijeva prethodno razmatranje pitanja na stalnim radnim tijelima Vijeća uz pripremne aktivnosti analize sadržaja Nacrta zakona, stoga je Vijeće davanje mišljenja na Nacrt zakona delegiralo kao tačku za razmatranje na sjednicu u junu 2023. godine.

Zbog kompleksnosti i značaja pitanja davanja mišljenja na predmetni Nacrt zakona, Vijeće je na sjednici održanoj 14. juna 2023. usvojilo zaključak da se obrati dopisom Ministarstvu pravde RS sa informacijom da će zaprimljeni Nacrt zakona biti razmatran na sjednici Vijeća 5. i 6. jula 2023. godine.

Po okončanju junske sjednice, u javnosti se stvorio utisak da Vijeće ne namjerava da postupi blagovremeno po nadležnostima iz člana 17. tačka 28. Zakona o VSTV-u BiH. Dodatno, u javnom prostoru se iz stručnih krugova ukazalo da postoji mogućnost da se davanje Mišljenja na Nacrt zakona na sjednici Vijeća u julu svede na formu, bez suštinskog efekta, zbog potencijalnog prethodnog okončanja zakonodavne procedure, bez da Vijeće blagovremeno dâ Mišljenje na Nacrt zakona.

U namjeri potpune i blagovremene stručne podrške partnerima u Ministarstvu pravde RS, sa ciljem argumentovanog doprinosa Vijeća mogućnostima predlagača Zakona da potencijalno unaprijedi sadržaj prijedloga zakona, Vijeće je danas usvojilo mišljenje na Nacrt zakona. Mišljenje je rezultat sistematične, komparativne analize Nacrta zakona, zasnovane na objektivno provjerljivim obavezujućim pravnim standardima.

Dodatna pojašnjenja u vezi sa datim Mišljenjem bit će prezentirana na sjednici Vijeća zakazanoj za 5. i 6. juli 2023. godine”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!