Mjere u Kantonu Sarajevo dale rezultat

Vijesti 06. apr 202119:16 3 komentara

Dok građani protestuju i vrše se istrage, nastavljaju se nizati i crne brojke. Za posljednja 24 sata preminulo je čak 99 osoba, dok je novozaraženih 1.093. Ohrabruje ipak i broj oporavljenih - 1.438 osoba.

Sedmodnevna incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika u FBiH je 324. Riječ je o visokoj incidenci, a ono što je zabrinjavajuće je da je incidenca veća od 300 već više od 15 dana.

“To govori o opasnosti za zdravlje opće populacije uzrokovanom vrlo visokim prijenosom unutar zajednice”, pojašnjava Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Federaciji BiH kantoni s najvišom incidencom su: HNK, ZHK i Kanton Sarajevo. HNK ima incidencu veću od 850. HNK i Kanton Sarajevo su kantoni koji najviše testiraju svoje građane, ali epidemiološka situacija, poštivanje mjera i nadzor nad sprovođenjenjem mjera u ova dva kantona se značajno razlikuju. U HNK je situacija je bila znatno drugačija u prethodnom mjesecu, 19.3.2021. incidenca je bila manja od 500, što pokazuje da je u ovom kantonu došlo do eksponencijalnog rasta broja oboljelih , a samim tim do posebnog opterećenja zdravstvenog sistema.

“Zaista je vrijeme da nam svi pomognu da ovo stavimo pod kontrolu. Ovo je vaš zdravstveni sustav, vaši liječnici, vaše medicinske sestre, vaše mjesto gdje vi dobijate zdravstvenu pa pobrinute se da zaštitite to svoje mjesto i dobijete zdravstvenu uslugu kakvu zaslužujete”, poručuje Kristina Bevanda, v.d. direktorica Doma zdravlja Mostar.

U Kantonu Sarajevo situacija je nešto drugačija s obzirom na činjenicu da je krizni štab donio restriktivnije mjere u odnosu na druge kantone. Kao što je trenutno u FBiH incidenca veća od 300, tako je u Kantonu Sarajevo dugo vremena bila iznad 300, a nisu uvođene restriktivnije mjere zbog čega je došlo do nekontrolisanog rasta broja oboljelih. Međutim s uvođenjem mjera situacija se od 19. marta mijenja i dolazi do pada broja oboljelih, no sedmodnevna incidenca od 490,61 i dalje poziva na oprez.

“Dijelom smo rasteretili bolnice i zdravstveni sistem i zajedno s građanima Kantona Sarajevo i oni su pokazali visok stepen svijesti. Ja znam da je građanima kantona zaista ovo puno, da je ovo psihički jedna veoma teška borba, ali evo kad vidite rezultate onda mislim da nam je svima lakše, prema tome strpimo se još malo”, ističe Arman Šarkić, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

U Tuzlanskom kantonu je zbog povećanog broja oboljelih trebalo doći do djelimičnog “lockdowna”, no prema riječima Vahida Jusufovića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla smanjen je broj i u ovom trenutku se ne razmišla o restriktivnijim mjerama. USK je specifičan zbog činjenice da u nekim prihvatnim centrima poput Mirala imaju povećan broj migranata oboljelih od korona virusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare