Mještani Borika protestuju zbog izgradnje nebodera: “Nećete ovo malo zelenila pretvoriti u beton”

N1

Stanari banjalučkog naselja Borik okupili su se i večeras kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog predloženih rješenja izmjene regulacionog plana prema kojoj je predviđena gradnja objekata na mjestu nekadašnje fabrike Fruktona i "Male pijace". Okupljeni su danas poručili da neće dopustiti da se i ono malo zelenila što je ostalo pretvori u beton.

Naime, mještani ovog naselja se od ponedjeljka okupljaju zbog najave da će se na prostoru male pijace izgraditi dva nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta za još jedan sprat.

N1
N1
N1

Stanari smatraju sa će tim biti narušen urbanistički koncept netaknutog naselja, da će biti manje parking mjesta kojih ionako nedostaje te da će biti uništen dio zelene površine. Odluka treba da bude donesena na skupštini 28.juna. Do tada se mogu slati primjedbe.

Na današnjim protestima bilo je do 400 spontano okupljenih mještana koji su poručili da će se na ovaj način boriti sve dok ne pobijede i istraju.

Na protestima su prisustvovali i lokalni političari, međutim, nisu se obraćali niti im je to bilo dozvoljeno te im je poručeno da će riječ dobiti na skupštini pri glasanju o regulacionom planu.

Jedan od mještana koji je danas prisustvovao protestima poručio je da on kao ni ostali građani neće dopustiti da se bilo šta gradi na ovako malom prostoru.

“Jednostavno volio bih da znam ijednog čovjeka koji bi rekao da je normalno da se na ovom malom mjestu iza nas naprave dva nebodera. To je nemoguće. Tih 14 i 15 spratova na ovako malom mjestu oduzelo bi nam osnovni životni prostor. Ovo je sve iziskivalo reakciju građana i drago mi je da su se moje komšije probudile i okupile u ovako velikom broju”, dodao je.

Spomenuo je da se i na mjestu parkinga koji je u blizini planira napraviti dvosmjerna ulica.

“Da nemamo parkinga za 182 stambene jedinice. Kažu da će ovdje veliki parking napraviti, ali znate kako to ide kod nas, krene gradnja pa godinu pauza. Tako da će kada se sve sabere ukupno 400 stambenih jedinica biti bez parkinga. Mi već imamo problema i onda žele i ovo malo zelene površine pretvoriti u beton. To ne možemo dozvoliti, građani to ne zaslužuju. Političari trebaju raditi u korist naroda, a ne ličnu. Postoji li granica, kada je dosta novcu i pohlepi? Mi smo danas rekli da postoji granica i da je stvarno dosta”, poručio je mještanin Borika.

Najavili su naredne proteste u Donjem Boriku za 18. juni, dok će se na ovom mjestu ponovo okupiti za osam dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare