Mještani u selu nadomak Prijedora u borbi protiv nelegalnog rudnika uglja

Vijesti 19. jun 202320:22 0 komentara

U selu nadomak Prijedora niče, ni manje ni više nego nelegalni rudnik. Mještani danima upozoravaju na pripremne radove za početak iskopavanja ugljena, o čemu ih nitko ništa nije pitao. Odgovore više i ne čekaju, pa sami nastoje spriječiti namjeru, službeno nepoznatog ulagača.

U Bistrici kod Prijedora od ranog jutra živo. Na putu mještani sa geometrom i na sred puta – međa, a od večeras i ograda.

“Danijele doći ćemo kad zahladi odavde na onaj kolac i gore ovo i nek onda ruše oni ovo kad su već toliko zauzeli nek uzimaju”, kaže Kosta Ivić, Bistrica.

Jer Kosta više ne da da put preko njegove parcele koriste svi. Posebno ne kao put do lokacije udaljene nekoliko stotina metara na kojoj mašine rade na, strahuju mještani – novom rudniku, o kojem ih niko ništa nije pitao.

“Ja sam izvadio imam tamo posjedovni list onaj, evo ga ovdje gdje piše da na mojoj parceli uopšte nema, evo ga od 1962. avionsko snimanje kad je bilo uopšte na ovoj parceli nema izmjene ničega. Međutim ljudi su to izmjenili, nije uplanjen put niti ima bilo kakvih izmjena”, kaže Ivić.

I tako sada mašine, koje bez oznaka već danima rade na lokaciji na kojoj bi trebao biti rudnik, ostaju “zarobljene”, pa se do lokacije sada može samo pješke.

Mještani Bistrice kod Prijedora danima su na nogama, na samo 200 metara od njihovih kuća vrše se kako oni tvrde, pripremni radovo za eksploataciju ruda bez da ih je o tome iko išta pitao. Danima su neoznačene mašine otklonile više od 1000 kubika zemljišta.

Bez da o tome iko išta zna ili da postoji bilo kakva dozvola pokazana građanima ili javnosti i sve tačno iznad potoka.

“Manje više inspekcije dođu, vide da na mašinama nema oznake i to je to. Još uvijek zvanično naše institucije ne znaju ko ovo radi. Danas sutra, koga da mi tužimo, N.N. lice što nam može napraviti ekocid u mjestu?”, dodaje Danijel Lazić, Bistrica.

Nadležni ovaj odgovor ne daju. Prošle sedmice na terenu je bio rudarski inspektor Republičke uprave za inspekcije poslove Republike Srpske koji je utvrdio:

“Zemljani radovi koji se vrše na predmetnoj lokaciji ne predstavljaju eksploataciju mineralnih sirovina, niti je u toku kontrole uočeno vršenje eksploatacije, te rudarski inspektor u skladu sa nadležnostima datim Zakonomo rudarstvu nije imao ovlaštenje da zabrani navedene radnje.”

Pa bi konačnu, po njima, trebao dati gradski poljoprivredni inspektor. Iz Gradske uprave Prijedora mještanima – podrška, iako na terenu radove ništa ne ometa. Izvode ih, kažu mještani, Božo Marić u čijem su vlasništvu parcele i koji optužbe mještana odbacuje, tvrdeći da će se raditi o površinskom kopu koji neće uticati na životnu sredinu. Drugo ime je ono Srđana Klječanina Rufija, odbornika SNSD-a iz Teslića kojeg mediji dovode u vezu sa “Drvoexportom”, firmom koja izvodi radove. Klječanin u telefonskom razgovoru, nakon optužbi na račun N1 za navodni rad protiv interesa Republike Srpske i strano plaćeništvo, negira vezu sa “Drvoexportom”. To potvrđuje i u pisanom odgovoru.

“Vlasnik Drvo Eksporta nisam, niti ko od moje porodice i to ste veoma lako mogli da provjerite. Da li sarađujem i pomažem u poslu i Drvo Eksport i Marić Кompani, da, i to mi je uvijek na ponos da pomažem srpske firme i srpske investicije u Republici Srpskoj.”

Suprotno njegovim tvrdnjama, u registru Akte kao vlasnik “Drvoexporta”, upisana je supruga Srđana Klječanina – Miljana. Vlada Republike Srpske na sjednici u četvrtak razmatrala je dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici, ali koncesija nije dodijeljenja. Uprkos tome, radovi su u toku, a resorno ministarstvo o svemu ćuti iako nezvanično – koncesija nije dodijeljena, jer je dokumentacija bila nepotpuna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!