Mladi iz KS koji su dobili mizerne subvencije se osjećaju prevarenim: “Vjerovali smo im, a oni su nas držali u zabludi”

Vijesti 11. jan 202419:18 0 komentara

Vrijedimo li više od jednog kvadrata stana, pitali su danas mladi koji su korisnici subvencija Vladu kantona Sarajevo, nezadovoljni dodijeljenim iznosima.

Tokom protesta nisu im se obratili premijer Nihad Uk i ministar Bojan Bošnjak. Mladi kažu da su prevareni i ne isključuju mogućnost novih okupljanja.

Samo ovoliko prostora mladi mogu kupiti, poručuju, na osnovu stambene subvencije od 4.800 KM. Mladi zaslužuju više od jednog kvadratnog metra, poruka je sa protesta. Kredit za stan podigao je i Ajnur Hadžiahmetović. Kaže da svi mladi imaju kredite na 15-20 ili 25 godina, te da su pri kupovini računali na pomoć Vlade od minimalno 10 hiljada KM.

”Cijena je porasla drastično, plate to ne prate. Teško je bilo naći stan i dobiti kredit. I onda smo očekivali pomoć, koja se najavljivala kao rekordna, na kraju to ispade samo kao lažna nada”, rekao je Ajnur Hadžiahmetović.

Zbog te lažne nade ogorčena je i Alisa Ibrahimović koja je nakon deset godina rada došla u situaciju da može dobiti stambeni kredit.

”Valjda je bio cilj da mladi ostanu tu i da budu ovdje, a ne van BiH’‘, naglasila je Alisa Ibrahimović.

Osim što su tražili od resornog ministra da se obrati, uputili su mu i kritiku jer je dobio ”bijeli hljeb” tokom svoje političke karijere.

”Naši ministri, naši političari imaju 50 hiljada KM za bijeli hljeb, odvojeni život… njima je teško u životu. Mi ostali nemamo ni za bijeli ni za crni jer smo neuki kako su nam rekli”, kazala je Alisa Ibrahimović.

Upravo resorni ministar podsjetio je da je u samom konkursu navedeno da će subvencija iznositi do 12 hiljada KM u zavisnosti od budžetskih sredstava.

”To bi značilo da nam daju i po marku, ako je to ”do 12 hiljada KM”. Ono što nas vrijeđa je da u svim javnim istupima bilo rečeno da će ići iznad 10 hiljada i razmatra se do 12 – što znači da je 10 zagarantovano. To nas posebno vrijeđa’‘, kazao je Aldin Tinjak.

Mladi su zbog toga podsjetili i premijera na ranija obećanja i najave da će subvencija iznositi više od 10 hiljada KM.

”Mi smo na sastanka pokazali premijeru taj video kako bismo ga podsjetili. On je počeo pričati o drugim projektima, o subvencijama za vrtiće, za studente. Cijenimo sve projekte, ali tražimo da se i ovaj projekat završi onako kako je obećano”, napominje Alma Mečević.

”Vjerovali smo u Vladu i u te izjave i držali su nas u zabludi. Sama činjenica da je konačna lista izašla 27.12. pokazuje da oni nisu htjeli nikakav rebalans budžeta”, kazala je Delila Herac.

Mladi su i na ovaj ironičan način željeli prikazati koliko je nedovoljan iznos od 4.800 KM za stambeno rješavanje. Najavljuju i nove proteste u narednom periodu. Kažu da od svog zahtjeva neće odustati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!