Mladi naučnici iz Banjaluke pobijednici Međunarodnog sajma nauke: Kako od rude soli dobijamo natrijumske baterije?

Vijesti 03. okt 202319:18 0 komentara
N1

Banjalučani, mladi naučnici istraživači pobijedili su na Međunarodnom sajmu nauke u Nizozemskoj. Pokazali su kako se eksploatiše ruda soli i koliko je BiH bogata neiskorištenim resursima. Ideja da natrijumove baterije, umjesto litijumskih budu domaći proizvod - zaživjela je.

Pavle, Eva, Andrej i Smiljana, donijeli su kući, u Banjaluku prestižnu nagradu iz Nizozemske. Ova četvorka postala je jedini tim sa Balkana koja je uzela prvo mjesto na Međunarodnom sajmu nauke. Prikazali su kako se od rude soli mogu dobiti natrijumske baterije.

“Ruda soli je bila naš glavni razlog ovog okupljanja i tema našeg projekta gdje smo se bazirali upravo na so iz rudnika u Tuzli, gdje smo i posjetili rudnik soli, uzeli uzorke soli i radili smo komparaciju sa soli koja se komercijalno koristi takođe iz rudnika u Tuzli”, kaže Marija Stojaković, diplomirani hemičar.

“Ta so se može koristiti, odnosno natrijum iz te soli se može koristiti kao baterija, koja može zamijeniti ovu našu današnju bateriju”, kaže Andrej Pavlić, učenik banjalučke gimnazije.

Za koju je osnova litijum kojeg je sve manje. Zato alternative vrijede bogatstvo. Srednjoškolci iz BIH do nogu su potukli glavne konkurente iz mnogo razvijenije Njemačke.

“Mislim da smo mi ovo osvojili zato što smo tome prišli sa konkretno naše tačke gledišta, te neke, ne dječije, nego prosto mlađe tačke gledišta, gdje smo pričali ne samo tim nekim naučnim jezikom, nego smo pričali onako kako smo mi razumjeli”, kaže Smiljana Atlagić učenica Elektrotehičke škole u Banjaluci.

Kroz ovakve projekte cilj je pokazati kako se BIH resursi mogu iskoristiti. Natrijumske baterije već su uspješno testirane na električnim automobilima.

“Pogotovo što znamo evo prije par dana je potpisan sporazum o otvaranju naučnpog parka za mlade, otvaraju se naučni kampovi, koji će mladima sigurno pružiti još više mogućnosti”, kaže Ivana Pandžić, arheolog.

“I mogu sigurno reći da su oni jedna velika nada i budućnost naše zemlje”, dodaje Marija, diplomirani hemičar.

Zbog čega je važno da u istoj i ostanu. Jer što se njih tiče, bavlje naukom nije dilema. BiH itekako je bogata rudom soli. Uz potencijal koji ima mogla bi našoj zemlji da omogući bolju budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!