Mladi ponovo na ulicama zbog iznosa subvencije koju su dobili početkom godine

Vijesti 21. sep 202412:31 0 komentara
N1

Stotine mladih dobitnika subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo okupile su se danas na platou Baščaršije kako bi protestovali zbog iznosa od 4.800 KM koji im je dodijeljen početkom godine.

U januaru ove godine, podsjetimo, mladi su u više navrata izrazili nezadovoljstvo činjenicom da su linearnom preraspodjelom ukupnih sredstava od 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta – ostvarili pravo na iznos od svega 4.800 umjesto dosadašnjih 10.000 KM, koliko su proteklih godina iznosile subvencije Vlade Kantona Sarajevo za rješavanje stambenog pitanja.

Smatraju kako ih je Vlada obmanula zbog izmijenjenog kriterija konkursa, a slične poruke istaknute su i na današnjim protestima.

Podsjetimo, vjetar u leđa današnjem okupljanju je i inicijativa u Parlamentu Kantona Sarajevo kojom su zastupnik NiP-a Aljoša Čampara i nezavisna zastupnica Admela Hodžić zatražili od Vlade Kantona Sarajevo da iznađe preostala sredstva, odnosno dodatnih 5.200 KM. Inicijativa je usvojena u junu ove godine.

Na osnovu nje, ministar komunalne privrede KS Bojan Bošnjak zatražio je od svakog ministarstva u Vladi KS da dostavi informacije o neiskorištenim sredstvima za 2024. godinu, kako bi se preusmjerila u pravcu subvencija, no premijer Nihad Uk u petak je naglasio kako nijedno od ministarstava nije dostavilo potrebne informacije.

Podcrtao je kako novca za sada nema, te da ne planira da se bavi populističkim temama u predizbornoj kampanji.

Mladi poručuju da od protesta neće odustati, te da su nova okupljanja moguća već naredne sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!