Mladi Visočanin se bori za ostanak u BiH: Od mladalačke ideje do agencije s više uposlenika

Vijesti 27. maj 202416:56 0 komentara
N1

U vrijeme kada omladina u Bosni i Hercegovini masovno odlazi iz zemlje jer ne mogu naći posao, vijest da jedan mladi čovjek tako reći kućnu radinost pretvara u biznis i nalazi način da zaposli još tridesetak mladih, obrazovanih ljudi, svakako zavrjeđuje pažnju.

Danas je u Visokom svečano otvorena Turistička agencija Odmori.ba čiji osnivač i vlasnik je Haris Džafić. Agencija nije nastala preko noći, a kako je to počelo priča nam Hari kako ga raja i prijatelji zovu.

“Sve je krenulo još prije petnaestak godina. Moji roditelji su sticajem okolnosti imali kuću na moru u Ulcinju i ja sam došao na ideju da dole povedem raju na odmor i tako nešto zaradim. Mnogi su me odvraćali govoreći nemoj to, veliki je trošak i rizik. Nisam za organizaciju imao ni dovoljno novca pa mi je za početak to pozajmio jedan moj drug. Uspio sam napuniti autobus raje, sve je prošlo dobro i to je za mene bilo nešto veliko”, kazuje sa smiješkom Hari i nastavlja: „Normalno nisam mogao svu tu raju smjestiti u kuću mojih roditelja pa sam obišao komšije u tom naselju koji izdaju sobe. Njima je bilo drago da im dolaze prvi Bosanci nakon rata i tako je to počelo. Posao je napredovao tako da trenutno u Crnoj Gori držim 115 apartmana, a počinjem od ove sezone svoje goste smiješati i u hotel u Sutomoru.”

N1

Otvaranjem agencije u Visokom Haris kaže da širi tržište i posao razvija kroz organizacije izleta, turističkih obilazaka i godišnjih odmora na veliki broj destinacija. Ono što ga izdvaja je to što se trudi da njegove cijene budu prihvatljive svima.

N1

“Radimo sada Hrvatsku, Tursku, Grčku, Egipat, dogovorio sam i neke termine za Dubai, a po završetku ljetne sezone radit ćemo neke ture i izlete za Italiju, Beč, i druge destinacije za koje bude interesa tako da ćemo svakog mjeseca imati barem po jedan izlet. Namjeravamo razviti i saradnju sa školama jer ćemo raditi i organizaciju đačkih ekskurzija“, kaže Džafić.

Osim što Bosance i Hercegove vodi na godišnje odmore, izlete i slično Harisova agencija Odmori.ba za svoje goste organizuje kompletnu uslugu od prevoza, smještaja ishrane i drugog, promoviše bosansku kulturu i tradiciju.

N1

Svi uposlenici su iz BiH, dvadesetak, a po potrebi i više u sezoni rade u Crnoj Gori a sada ih je šestoro samo u sjedištu agencije.

Gostima se pripremaju jela bosanske kuhinje tako da se osjećaju kao kod kuće, jer su i cijene aranžmana tako prilagođene. Pitamo ga u čemu je tajna.

“To je stara trgovačka logika po kojoj smo mi Visočani poznati. Prvo nisam megaloman da mislim kako se može pošteno radeći obogatiti preko noći, a logika je u broju. Nije isto raditi i naplatiti nešto za 5-10 ljudi ili za stotinu i više. Na toj većoj količini se po malo nabere da se na kraju sve pokrije i isplati. Ako ćeš dobro i pošteno raditi i da pritom nisi preskup, a zaradu baziraš na većem broju zadovoljnih gostiju koji ti opet dođu sigurno ćeš uspjeti u poslu”, kaže na kraju ovaj mladi uspješni čovjek.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!