Mljekari u FBiH najavljuju obustavu isporuke mlijeka

Vijesti 05. apr 202307:08 0 komentara

Mljekari u FBiH su u problemu. Nezadovoljni su najavom smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka. Tražit će sastanak sa otkupljivačima, a ako dogovor izostane najavljuju obustavu isporuke mlijeka.

Cijena sirovog mlijeka u TK je najmanja u Federaciji BiH, tvrde mljekari. Proizvođači od 2.000 litara mjesečno su plaćeni sa 0, 75 KM po litru, a oni veći do 0, 95 KM.

“Ja sa 40 grla ne mogu da zaposlim radnika. Borim se sam sa svojom porodicom. Sa bratom održavam tu farmu. Trebao bih zaposliti bar dva radnika, ali ne mogu sa ovom otkupnom cijenom mlijeka”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mileka iz Živinica.

I na to sve, otkupljivači su ih usmeno obavijestili da smanjuju cijenu mlijeka za 5 pf što je izazvalo veliko ogorčenje kod mljekara, posebno uz činjenicu da koriste hranu od prošle godine koja je bila najskuplja i najteža do sada.

“Ako ćemo pričati o pojeftinjenju mlijeka, to možemo pričati tek iduće godine. U najvi imamo malo jeftinije mineralno đubrivo, kao i gorivo koje je malo pojeftinilo. Međutim, silažni kukuruz, tj. sjemenski materijal i herbicidi su ponovo skuplji za 50 %.”, kaže Eldin Glibanović, Udruženje mljekara TK.

“Ovo što se trenutno desilo je taj višak evropskog obranog mlijeka koje završava na našoj teritoriji. Oni kroz to obrano mlijeko, pokušavaju na polici sniziti, navodno, radi pada njihove proizvodnje. Mi ne želimo biti menažderi njihovih marketinških službi. Mi prodajemo svoje proizvode, a oni neka se trude. Ako ne mogu prodati na bh. tržištu, neka idu u druge zemlje”, dodao je Admir Kahriman, Uduruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Isto misle i mljekari iz Brčkog koji imaju samo jedan poticaj, odnosno, 550 KM po grlu.

“Ne mogu da shvatim da te mljekare mogu opravdati toliku razliku u cijeni sirovog i upakovanog mlijeka. Ja bih volio da nam to neko objasni. Kako to da bude 3:1?A mi sigurno možemo objasniti i dati sve pokazatelje da mi svoju proizvodnju ne možemo ispoštovati sa 0, 90 KM po litru mlijeka”, kaže Mersed Hanušić, proizvođač mlijeka iz Brčkog.

Problemi sa cijenama mlijeka, poticajima, nerazumjevanje i nepoznavanje nadležnih u poljoprivrednu proizvodnju, tjeraju mljekare da prodaju krave, a neki su to i učinili.

“Moja porodica i ja više ne možemo ponižavanja. Ukupna poljoprivredna proizvodnja bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Nas drže na margini. Niko vas apsolutno ne zarezuje”, ističe  Jasmin Palavrić, poljoprivredni proivođač iz Tuzle.

“U tom pravcu ne idemo da bismo zatvorili svoje farme. Uložili smo mnogo u to i investirali i da sada dižemo od toga ruke. Ima nas dosta mlađih proizvođača koji smo ušli u tu proizvodnju”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

TK raspolaže sa oko oko trećinom poljoprivrednog zemljišta u FBiH i oko 8.500 muznih grla koje godišnje daju oko 30 miliona litara mlijeka. U ovom kantonu je nekoliko mljekara, čiji su predstavnici pozvani na razgovor sa proizvođačima ali nisu došli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!