Mnogi poznati političari iz regije vuku korijene iz BiH, evo i koji (VIDEO)

Vijesti 19. jul 202219:20 > 19:39 1 komentar

Od najvažnijih ili najpopularnijih političara u regiji, veliki broj njih je rođen, živio ili je porijeklom iz BiH. Brojni dužnosnici, i sadašnji i bivši, vezani su dakle za BiH.

Predsjednik Zoran Milanović rođen je u Zagrebu no porijeklom je iz zapadne Bosne, iz Livna, odakle je njegov djed. I brojni hrvatski ministri rođeni su ili su porijeklom iz BiH.

Pa je tako Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske rođen u Tomislavgradu a njegov otac potječe iz Bugojna. Davor Filipović, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske u Sarajevu a Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Hrvatske u Mostaru.

I prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić, iako rođen u Beogradu, također vuče korijene iz BiH. Njegov djed rođen je u selu Čipuljić kod Bugojna, gdje je jedno vrijeme živio i otac Aleksandra Vučića.

Zamjenica premijera Srbije Zorana Mihajlović rođena je u Tuzli.

A i brojnim aktuelnim ministrima u Srbiji također je mjesto rođenja BiH, ili im odatle potiče porijeklo.

Darija Kisić Tepavčević, ministrica rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije rođena je u Sarajevu, Nenad Popović, ministar bez resora u Vladi Srbije u Tuzli, dok ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, iako rođen u Novom Sadu, porijeklo vuče sa Manjače.

I brojni drugi političari i bivši funkcioneri ovih zemalja vuku korijene iz BiH.

Pa je tako bivši predsjednik Srbije Boris Tadić rođeni Sarajlija.

A bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, sa korijenima iz porodice Pozderac, nosi krajiško porijeklo.

U Bosanskom Šamcu rodio se i ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić.

Poznati srbijanski političar Čedomir Jovanović korijene također vuče iz BiH, tačnije iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice, odakle je njegova majka.
A njegov kolega iz Beograda Vuk Drašković, nosi hercegovačke korijene. I sam je dugo živio u južnom dijelu BiH, uglavnom u Gacku.

I pojedini bivši i sadašnji gradonačelnici glavnih gradova u Srbiji i Hrvatskoj porijeklom su iz BiH.

Aktuelni zagrebački Tomislav Tomašević rođen je u Zagrebu, ali je njegov otac iz sela Vidovice kod Bosanske Posavine.

Njegov prethodnik, preminuli gradonačelnik Zagreba Milan Bandić bio je iz Donjih Mamića kod Gruda, dok je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas porijeklom iz sela Očigrije, između Drvara i Bihaća, gdje je rođen njegov otac.

“A sad slušajte vi iz Srbije i Hrvatske. Ako ne budete bili dobri, poslati ćemo vam još političara”, samo su neki od komentara građana na ove činjenice.

U regiji se cijeni podobnost, ne pamet. A pametnih, uspješnih i uzornih Bosanaca i Hercegovaca, ima po svijetu. I biće ih još, jer će još mnogi nazalost otići.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare