Moguće iskopavanje litijuma u Loparama, ozbiljno bi moglo potkopati SDS: Odlazi li Ljubiša Petrović?

Vijesti 18. dec 202320:53 1 komentar

Moguće iskopavanje litijuma u Loparama, ozbiljno bi moglo potkopati SDS – najveću opozicionu stranku u Republici Srpskoj. I zbog mogućnosti otvaranja rudnika u ovoj opštini sijevale su optužbe na račun načelnika, od njegovog stranačkog kolege gradonačelnika Bijeljine.

„Možda je ovo i dobro što je ovako ispalo. Platio sam neku cijenu da su me ljudi prozivali, ali su se mnogi i razotkrili šta i kako misle i zloupotrijebili ovu situaciju, ali to neka bude njima na čast”, rekao je Rado Savić, načelnik Lopara.

Rat među istaknutim SDS-ovcima vodio se na društvenim mrežama, sijevale su optužbe za saradnju sa vladom u Banjaluci, ali i prijetnje krivičnim prijavama. Stranački Glavni odbor održan je u Loparama, što su mnogi tumačili svrstavanjem vrha stranke na stranu Rada Savića, ali zaključak u kojem se SDS protivi eventualnoj eksploataciji litijuma ide pod ruku sa stavom Ljubiše Petrovića koji sjednici Glavnog odbora nije ni prisustvovao što je opet bio razlog za spekulacije o njegovom izlasku iz stranke, uprkos stavu izrečenom dva dana prije.

„Nikakvih prelazaka, nikakvih osnivanja udruženja, Ljubiša Petrović jednako je SDS, SDS jednako je Ljubiša Petrović”, naveo je 14. decembra gradonačelnik Bijeljine.

Uprkos ovakvoj izjavi, Ljubiša Petrović sam daje materijal za spekulacije o svojoj političkoj sudbini. U Facebook objavi žali se na „novinarska podbadanja“, hvali se prijateljstvom sa predsjednikom stranke od kojeg je, priznaje, tražio isključenje pojedinih SDS-ovaca. Ipak, atmosferu u vezi s njim podgrijava Jelena Trivić kojoj je, po mnogima, bliži nego SDS-u. Upravo je ona na svom Facebook profilu podijelila fotografije sa jučerašnjeg Gradskog odbora Narodnog fronta u Bijeljini, kojem je Ljubiša Petrović prisustvovao.

„Ne vjerujem da će Ljubiša Petrović prelaziti u NF. To bi njemu oduzelo veliki dio snage i moći na lokalu u Bijeljini, gdje je on izabran dobrim dijelom glasovima naroda koji je i za SDS koji je opoziciono usmjeren”, rekao je politički analitičar Velizar Antić.

Osipanje stranke ne očekuju ni njeni prvaci. Ipak godinu uoči lokalnih izbora ne raduje ih javni sukob istaknutih članova.

„Sve ono što čini bilo kakva različita razmišljanja među članovima SDS, a pogotovo funkcionerima ne treba da izlazi iz kuće koja se zove SDS”, rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS.

SDS-u ovo nisu prva javna prepucavanja visokopozicioniranih članova stranke. Cijeli niz godina ovu političku opciju prati problem lidera na lokalu koji uticaj u svojim sredinama koriste za ucjene ili obračun sa rukovodstvom stranke.

Tektonske poremećaje u SDS uglavnom su izazivali lokalni knezovi koji su u pravilu prelazili u redove vlasti. Gubilo se tako i povjerenje birača u tu političku opciju koje gotovo da i nema u Krajini. SDS nema niti jednog odbornika u Doboju, Banjaluci i Prijedoru. Niti ima ozbiljniju infrastrukturu. Bijeljina za sada važi kao najveće uporište stranke, ali ni ni tamo ne postoji Gradski odbor SDS-a, jer ga Ljubiša Petrović nije formirao ni nakon ubjedljive pobjede na neuspjelom pokušaju referenduma o njegovoj smjeni, a izvijesno je da neće ni do posljednjeg roka koji mu je dat, a koji ističe 20. decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare