Mogućnost opoziva Mandića visi u vazduhu, prijeti se tužbama i krivičnim prijavama

Vijesti 29. sep 202319:37 0 komentara

Saga o opozivu načelnika Opštine Centar Sarajevo se nastavlja. Između nekadašnjih koalicionih partnera sijevaju varnice i međusobne optužbe, prijeti se tužbama i krivičnim prijavama.

“Ubistvo demokratije u Opštini Centar” kroz oduzimanje riječi i uskraćivanja mogućnosti obraćanja odbornicima. Ovako je načelnik Srđan Mandić okarakterisao sjednicu Opštinskog vijeća koja je održana dan ranije, navodeći da mu posljednja dešavanja izazivaju osjećaj mučnine, ali i stida što, kako kaže, dijeli opštinske klupe s ljudima koji su kršili sve moguće poslovnike.

“Nama je na sastanku Komisije za opoziv rečeno da se ti sastanci snimaju. Ja nemam ništa protiv, ali imam problem da se taj tonski zapis dostavi Jasminu Ademoviću. Postavljam pitanje, šta će jednom vijećniku tonski zapis sa sjednice Komisije za opoziv? Ja to više neću dozvoliti“, rekao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Dok varnice između nekadašnjih koalicionih partnera još jače sijevaju, mogućnost opoziva visi u vazduhu.

Nije isljučen ni treći termin za održavanje referenduma, a optužbe da načelnik opstruiše ovaj proces Mandić je oštro demantovao, navodeći da će referendum biti ispoštovan i sproveden tek onda kad za to budu ispunjeni svi zakonski preduslovi.

Dok prvi čovjek Opštine Centar konstatuje da njegovim nekadašnjim koalicionim partnerima uhljebljavanje ide bolje od organizacije opoziva, NiP-ov Hidajet Porić pita se da li postoji mogućnost donacije papirića.

“Ne postoji ta mogućnost i nema potrebe jer Opština ima novac. Međutim, svaki proces javne nabavke, pa i ovaj, Služba za javnu nabavku mora da dobije jasne instrukcije”, kaže Mandić.

Ima li ili nema propusta u organizaciji referenduma, baviće se i istražni organi. Članovi Kolegijuma Opštinskog odbora Centar, među kojima i odbornici Naroda i pravde, usvojili su Zaključak kojim su pozvali pet nadležnih institucija da utvrde da li je bilo opstrukcija u dosadašnjem provođenju postupka opoziva načelnika Općina Centar, a za šta ih optužuje upravo načelnik u opozivu. Ima li kraja ovoj sagi, pitali smo i prvog čovjeka NiP-a.

“Naravno, ako ima bilo kakvih smetnji, to treba da analiziraju svi. Ali, mislim da bi bilo bolje da su se svi zajedno fokusirali na posao, na rad, na ono što građani očekuju od njih, a ne što smo ušli u tu sagu. Ona ništa dobro nije donijela nikome”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

Upravo je Mandićeva stranačka kolegica primijetila, kako kaže i jedan novi način djelovanja, kada se, bez opravdanih razloga, prešlo na metode obaranja tačaka dnevnog reda, što, opet, najviše šteti građanima.

“Radi se o davanju saglasnosti za izvođenje i nastavak izvođenja radova u naselju Šip. Znate da je Šip predviđen da bude IT park. Svi ovi udari na načelnika su udari na njih”, navela je Aida Koluder Agić, odbornica Naše stranke.

Ovo, prema Draganu Stevanoviću iz SDP-a, stranke koja čvrsto stoji uz Mandića, nije izolovan puč grupe nezadovoljnih u Opštinskom vijeću NiP-a, nego organizovan projekat koji je tajmiran nakon što su podijeljene fotelje.

“Udružili su se sa onim ljudima koji su bili u nekoliko stranaka i napuštali ih kad nisu mogli zadovoljiti ničije interese. Sad se zovu nezavisni. Nisu nezavisni, vrlo su zavisni od interesa. Jedan od odbornika koji je sad prišao toj stranci sad se zaposlio u firmi kod drugog odbornika”, rekao  Dragan Stevanović.

Epilog ove priče, Stevanović zna, kaže, ali neće da prejudicira. No, veoma uskoro bi, kaže, mogle da se dogode tektonske promjene i u SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!