“Moraš biti razumna i da je šamar potpuno OK? E, pa nije OK!”

Vijesti 29. jan 202119:02 1 komentar

Ekonomska zavisnost žene od muškarca jedan je od najčešćih razloga vraćanja žrtve nasilja, nasilniku.

“Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”, projekat je foindacije INFOHOUSE, koji u okviru programa „Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava“ finansira Evropska unija. Najmanje 40 žena žrtava nasilja će uz finansijsku podršku Evropske unije biti podržano u aktivnostima samozapošljavanja.

U Evropi, svaka 16. žena je žrtva nasilja. Svaka 5. žena je žrtva nasilja u BiH, a 80 posto žena žrtava nasilja ekonomski je zavisno o nasilniku. Zbog suprugovog zlostavljanja, u sigurnoj kući u Modriči, peti put boravi 39-godišnja žena, majka četvero maloljetne djece, žrtva više različitih oblika nasilja, od kojih je fizičko najdominantnije.

“Od avgusta mjeseca, pa sad 5. januara je primljena peti put, primjetno je njeno propadanje, fizičko i psihičko. Ovaj peti put je smještena sa ttp gdje je imala frakturu lobanje i slomljen nos”, kazala je Biljana Đokić iz Sigurne kuće iz Modriče.

Najstarija kćerka, četrnaestogodišnjakinja, suočena je sa poremećajem spavanja i traumom koja zahtijeva tretman stručnjaka.

“Sanja krvave zidove, krvav strop, i kako kaže, veoma često sanja da je na nekom osamljenom mjestu gdje je obavijena crnim mrakom i čuje jezivi vrisak i nekoga ko zove u pomoć, jer i ona i njene sestre i brat su uvijek bili prisutni kada su se odvijale te epizode nasilja”, navodi Đokić.

Jelena Mišić, direktorica UG Budućnost Modriča mišljenja je da su sigurne kuće ključne u ovakvim momentima.

“S obzirom na to da smo inače patrijarhalno odgajani jer porodica često ne pruža podršku, navodno je sramota… Trebamo uticati na mijenjanje svijesti, da to nije normalno, da nije normalno da vas neko šamara, psihički uznemirava, ekonomski iskorištava”, istaknula je.

“Zašto ga nisi grebala, vidim da imaš dugačke nokte”, pitanje je upućeno žrtvi silovanja u jednom od bh. sudova. Nepovjerenje u sistem – jedno od najčešćih razloga ćutanja o nasilju.

“Jeste li pročitali neki dan izjavu jednog od sudija BiH “razumna žena prihvata šamar”… Zamislite, žrtva nasilja stisne petlju, prijavi nasilnika, dođe na sud a odozgo joj kažu “pa razmuna žena prihvata šamar”. To je BiH 21. vijeka, da moraš biti razumna i da je šamar potpuno OK, e pa nije OK”, rekla je Dženana Alađuz iz INFOHOUSE.

Kao što nije OK da se ekonomski zavisnom od nasilnika zove žena koja obavlja niz neplaćenih poslova u kući, brine o djeci, stvarajući njemu prostor i vrijeme za plaćen rad.

“Jako je važno ulagati u ekonomsko osnaživanje žena, na taj način ćemo spriječiti niz drugih diskriminacija kojima su žene izložene, da budu u situaciji ekonomski ojačane, na taj način će se lakše suprotstaviti i identifikovati”, navela je Samra Hadžiabdić Filipović iz Agencije za ravnopravnost polova.

Alađuz je dodala:
“Pružićemo im edukaciju da se obuku da mogu otvoriti svoj posao, pružićemo im materijalnu pomoć, uvešćemo novu kategoriju koja do sada nije bila u BiH, biznis anđeo, to će biti ljudi već etablirani u svojim poslovima, koji će dati 160 volonterskih sati da pomognu ženi koja pokreće posao. Ako je frizerka, nije nikad u životu vodila salon, zamolićemo iskusnog frizera ili frizerku da bude njen biznis anđeo, ako želi da se bavi IT-ijem, da se okuša u novinarstvu, pokrene portal, naći ćemo nekoga iz medija ko je spreman da joj se javi na telefon da sa njom prođe sve korake kako bi sutra mogla da bude ekonomski nezavisna.”

Ovaj projekat obuhvatiće najmanje 40 žena žrtava nasilja i pružiti im priliku za novi život. Do sistemskih rješenja i stvaranja ambijenta koji će ljude osloboditi konstantnog straha za egzistenciju – mali, ali konkretan i važan korak u državi u kojoj žrtve nasilja prečesto žive u uvjerenju da je ostajanje sa nasilnikom jedina opcija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare