Morbili i u Sarajevu: Potvrđena tri slučaja

Vijesti 23. jan 202412:42 > 18:51 0 komentara
N1

U Kantonu Sarajevo potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila, potvrdio je za N1 Ademir Spahić iz JU Dom zdravlja KS. Radi se o troje djece iz jednog vrtića u opštini Novi grad Sarajevo. Riječ je o nevakcinisanoj djeci.

“Kolege u KCUS-u su to potvrdile, sva djeca su pod kontrolom, epidemilozi isto vrše nadzor za eventualne dalje slučajeve”- kazao je Spahić.

Jučer je održan i sastanak  između predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva sumnjivih na morbile. Jasno su definisani protokoli djelovanja ako bi došlo do proglašenja epidemije u KS.
Ako se i desi epidemija, to je neizbježno- navodi Spahić, a razlog je mali broj vakcinisane djece u KS.

“Samo u dvije opštine, Ilijaš i Stari Grad imamo oko hiljadu djece kloja nisu vakcinisana MRP vakcinom. Kad uzmete i ostale opštine u KS, to će sigurno izaći i na više hiljada”.

Ističu da ako je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom, a ukoliko nije vakcinisano, može se u roku od 72 sata dovesti na vakcinaciju. Ljekari još jednom apeluju na roditelje da poštuju vakncinalni kalendar i da zaštite svoju djecu na vrijeme, kako bi se izbjeglo razvijanje težih kliničkih slika.

Podsjetimo u Tuzlanskom Kantonu proglašena je epidemija morbila a 29 mališana je hospitalizovano.

Više u prilogu Ajle Šabanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!