Mostarci očekuju izvanredno takmičenje u ovogodišnjim skokovima sa Starog

Vijesti 23. jul 202118:55 0 komentara
N1

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. U nedjelju će tradicionalno ugostiti najdraže goste - skakače, no ove godine organizatori planiraju veći broj sadržaja i takmičenja, koja za cilj imaju okupiti sve generacije uz Neretvu i Stari most.

Dvadeset treću godinu zaredom Ermin Sarić skače sa Starog mosta. Ne samo na dan skokova, nego tokom cijele godine. Zimi, ljeti – bez obzira na vremenske uslove, skačući s mosta zarađuje za život. No ove ili sljedeće godine od skokova se, tvrdi oprašta, stoga od ovogodišnje manifestacije ima velika očekivanja.

Očekujem da će biti puno publike, ova godina je bolja, neće biti korone, bit će puno više skakača i bit će izvanredno takmičenje ove godine“, rekao je Ermin Sarić, skakač.

Svoju sreću u skokovima na noge, ali i u popularnom letu mostarske laste u hladnu Neretvu okušat će skakači s visine od 27 metara. A pored domaćih, najavljen je dolazak skakača iz zemalja regiona.

Imamo prvi put poslije rata najavljenu veću grupu skakača s Kosova. Bilo bi mi drago da dođu jer ja sam skako u Đakovici i znam o kakvim je skakačima riječ. Tu su skakači iz Crne Gore, Srbije, Slovenije itd“, izjavio je Lorens Listo, predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari.

Skakat će se pod budnim okom stručnog žirija. Ocjenjuje se kažu sve, od prilaza mostu, leta pa do upada u vodu.

Skokovi se ocjenjuju od ocjene 5 do 10. Stilovi su na glavu i na noge. U prvu seriju idu svi, a u drugu prvih deset koji imaju bolje ocjene“, kazala je Alica Jakirović, član žirija.

A takmičenja će biti više. Pored skakanja sa Starog mosta, predviđeni su skokovi juniora s visine od šest i deset metara, zatim takmičenje u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta, a nakon dugo vremena održat će se i šlaufijada.

Šlaufijada je nešto što je vezano za tradiciju Mostara. Svrha toga je da dvojica moraju krenuti na šlaufu. Start kreće ispod bunurskog mosta, da li će gurati šlauf ispred sebe, plivati, hoće li biti na šlaufu, hoće li se papučama pomagati tu će se vidjeti koliko ko poznaje Neretvu koja je nepredvidiva, tu ih čeka i trokut pa će morati da izbjegnu i prepreke“, izjavila je Adela Gosto, član UO Klub skakača u vodu Mostari.

Mi ćemo da organizujemo to, da juniorima pružimo priliku da napravimo pravo takmičenje. To će se održati u subotu u 16 sati“, naveo je Saša Oručević, glasnogovornik Kluba skakača u vodu Mostari.

Na dan skokova organizatori najavljuju prisustvo gradonačelnika Sarajeva, Mostara i Banjaluke, a za kraj manifestacije predviđeni su večernji skokovi s bakljama.

Tačan broj takmičara bit će poznat na sam dan skokova kada svi prijavljeni takmičari prođu ljekarski pregled. No sasvim je sigurno da će konkurencija biti jaka te da će biti neizvjesno do samog kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!