Mostarski imami protestovali zbog izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta

Vijesti 14. jun 202312:20 0 komentara
N1

Imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar , te nekolicina građana okupila se danas ispred Gradske vijećnice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog gradnje Hrvatskog narodnog kazališta , koji se kako tvrde, gradi na vakufskoj zemlji i u centralnoj zoni grada koja još uvijek nema usvojen regulacioni plan. Islamska zajednica već duži niz godina vodi pravnu borbu za dobijanje potrebnih dozvola kako bi na tom lokalitetu izgradila Islamski centar.

„Već dvije decenije pojedini zvaničnici i interesne grupe unutar izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou Grada i kantona ignoriraju legitimni zahtjev i pravo Islamske zajednice da slobodno raspolaže vakufskom imovinom, da uživa Zakonom o slobodi vjere zagarantirano pravo na slobodu vjere, da štiti pravo na jednakopravan status sa drugim i drugačijim. Vjerovatno nigdje na svijetu ne postoji mikro-lokalitet nad kojim su se toliko dugo i toliko drsko iživljavali predstavnici vlasti kao što je to slučaj sa Lakišića haremom. Mnogi Mostarci, a pogotovo građani Bosne i Hercegovine ne znaju ili neće da čuju da je ovaj lokalitet aktom sile okupaciona Austrougarska vlast oduzela od Islamske zajednice itu izgradila Željezničku prugu, a da nikada za to nisu isplatili nikakvo obeštećenje vakufu“, kazao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama MIZ-a Mostar.

N1

Islamska zajednica, kazao je, ne može ostati nijema i šutke posmatrati kako im se oduzimaju elementarna prava na povrat vakufske imovine, i kako se gradska administracija oglušuje na njihov zahtjev za izgradnju centralne džamije i Islamskog kulturnog centra.

„Centralne vjerske obrede (bajrame i mubarek-noći) obavljamo u sportskim dvoranama, kulturne i naučne programe organizujemo u pozorištima, školama, dječija takmičenja u iznajmljenim prostorijama, i slično tome. Te slike već decenijama gledamo i već decenijama proživljavamo. Taj žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda ne priliči Gradu koji već stoljećima baštini otvorenost, vjersku i kulturnu raznolikost“, dodao je ef. Ovčina.

Stoga su danas od nadležnih gradskih inspekcija zatražili da zaustave radove na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a od gradonačelnika Mostara da stane u zaštitu vladavine prava i interesa svih građana i svih naroda i svih vjerskih zajednica.

N1

„Od nadležnih gradskih službi tražimo da jasno predoče dokumentaciju za koje u rukovodstvo HNK-a tvrdi da je validna i zakonita, od Gradskog vijeća da shodno svojim nadležnostima utvrdi stepen odgovornosti svih odgovornih za nesavjesan rad i pogodovanje zbog političkog ili ličnog interesa, od pravobranilaštva Grada Mostara da odmahobjave rezultate aktuelne revizije spornih rješenja i dokumenata, od političkih partija da stanu u zaštitu vladavine prava i poštivanja zakonom predviđenih normi i procedura, od predstavnika Međunarodne zajednice da se posvećeno uključe u ovu problematiku, dajući konkretan doprinos da se riješi ovo pitanje zarad izgradnje prosperitetnog Grada u kojemu svi imaju pravo na jednakopravan tretman“, izjavio je Kenan ef. Ovčina zaključivši da će IZ iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete da u demokratskom duhu i na sve dozvoljene zakonske načine protestuje protiv nepravde, što će uključivati i svaki vid građanskog neposluha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!