Može i bez SNSD-a: Riješen problem javnog prevoza u Banjaluci, poskupljuju karte

Vijesti 19. jul 202220:03 1 komentar
N1

Nakon višemjesečnih trzavica, protesta prevoznika i sporenja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića sa skupštunskom većinom koju predvodi SNSD o javnom prevozu u Banjaluci ovaj problem konačno je riješen. Gradska skupština večeras je usvojila novi cjenovniki, ali bez glasova SNSD.

“To je važno da kažemo, da smo uspjeli da sačuvamo funckionisanje javnog prevoza bez SNSD-a, te da ne moramo svaki mjesec da damo pola miliona KM, ne zato što ne želimo, nego zato što nemamo odakle. Sa ekonomske strane mi smo uspjeli ono što je značajno za Banju Luku. SNSD je predložio amandmane na ovu odluku, kojim su tražili sredstva koja mi nemamo. Ipak, važno je reći da će i ovaj put Grad preuzeti 80 odsto tereta na sebe, a imaćemo javni prevoz, neće stati. Preuzećemo teret postkupljenja na sebe za studente, srednjoškolce i penzionere. To je suština”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodao je i kako je javni prevoz svakako najveći interes grada, te da bez toga nema funkconisanja grada.

“Odvijanje javnog prevoza je bilo upitno u narednom mjesecu. Ja sam se trudio da na sve moguće načine ne dozvolim da ostanemo bez javnog prevoza, iako su nas tjerali tim putem. Bitno je da kažem da će Grad nastaviti da finansira karte za učenike iz porodica sa četvero i više djece, popuste za penzionere i slično. Izmjena cjenovnika koji je usvojen je u pogledu radničkih karata, ali već je 90 odsto preduzeća pristalo da to plati za svoje radnike, da oni preuzmu teret poskupljenja”, dodao je Stanivuković.

Cijena jedne vožnje javnim gradskim prevozom na teritoriji grada sada će, umjesto 1.80 KM, koštati 2.30 KM, a mjesečna karta za radnike iznosiće 78 KM.

Još jedna bitna odluka koja je usvojena na današnjoj sjednici tiče se povećanja stipendija za studente i srednjoškolce za 20 odsto.

Stanivuković je dobio podršku i za odluku prema kojoj je investitor koji gradi kolektivni stambeno-poslovni objekat, kolektivni stambeni objekat ili poslovni objekat površine veće od 1.000 kvadrata, dužan da obezbijedi sadnju jednog drveta na svakih 500 kvadrata površine.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda Republike Srpske koji je osporio Regulacioni plan za dio centralnog gradskog područja. Stanivuković je istakao da ne odustaje od spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske koje je trebao da se gradi u centru grada, te da je zbog toga već predložena izmjena regulacionog plana.

Poručio je kako će odluku Ustavnog suda iskoristiti kao temelj kako bi se ispitao izgled čitavog centra grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare