Može li Četvorka smijeniti gradonačelnika Brčko distrikta i ministre iz SDA?

Vijesti 14. mar 202320:13 0 komentara

Četvorka će zajedno sa partnerima sutra u Skupštini Brčko distrikta da se prebroji. Smatraju da imaju dovoljno ruku da smijene gradonačelnika Esada Kadrića, ali i ministre iz SDA. No, dok se vlade mijenjaju problemi građana se gomilaju.

Stotine zdravstvenih radnika Brčko distrikta u generalnom je štrajku. Sindikalni i štrajkački odbor Zdravstvenog centra Brčko pruža samo hitne usluge životno ugroženim pacijentima. Sutra će u protestnu šetnju centrom grada.

“Nas je evo vidite koliko je, nije to šaka jada kako nas predstavljaju. Nadam se da ćemo što prije doći do dogovora i da prekinemo štrajk”, kazao je Edin Hodžić iz štrajkačkog odbora.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje naknada za dežurstva, odvojeni život, prevoz, a zahtijeva se i povećanje plata od 20-25%. Distrikt ima najveći budžet po glavi stanovnika u BIH, ali dijeli sve probleme ostatka države.

Nezadovoljni su zdravstveni radnici, advokati, pravobranioci, ali i građani. Pitali smo ih kako se živi u Brčkom?

“Loše, totalno. Ja, taj budžet, oni uzimju kako hoće. Ako su u skupštini uzimaju iz kase kako hoće, pa vraćaju, njima je na ruku, narodu nije, ima talova u šest koverti prilikom izgradnje bilo čega”, “Za mlade ljude nema perspektive”, “Slabo, nema nekih događaja za djecu, ništa, sve se svelo na kadionice bukvalno”, kazali su nam.

Ko je kriv?

Za većinu problema stranke Četvorke okrivljuju neformalnog premijera Vlade Brčko Distrikta, formalno gradonačelnika Esada Kadrića iz SDA. Inicijativa NiP-a, SBiH-a, SDP-a, SBB-a o smjeni Kadrića i ministara iz SDA, naći će se sutra na dnevnom redu Skupštine distrikta. Obrazlažu je:

“Brčko distrikt BIH je od ogleda za ugled kako su ga zvali, u zadnje dvije godine postao ogled za neugled. Štrajkovi u obrazovanju, štrajkovi vatrogasaca, u zdravstvu, to kulminira zadnjih dana, sve je to posljedica nerada”, kazao je Damir Bulčević, poslanik NiP-a u Skupštini BD.

Nije samo cilj smjena gradonačelnika, već programska koalicija definisana kroz 11 oblasti, kaže Bulčević. Podršku će imati od HDZ-a i SNSD-a, potvrđeno je i sa najvišeg nivoa.

“Imamo dogovor sa ovim što se zvalo Osmorka, ne znam dokle je to stiglo. Naš pristup i jeste da na nivou i BIH i entiteta i na nižem nivou korespondira ista struktura koja čini vlast”, kazoa je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

U SDA Brčko izražavaju žaljenje zbog radosti bošnjačkih političara koji, kako navode – podržavaju izjavu Milorada Dodika o smjeni SDA iz vlasti. Kažu da je porazno da su određeni politički akteri spremni uraditi sve kako bi se ignorisala volja birača i ubjedljiva pobjeda Stranke demokratske akcije, kako na lokalnim, a tako i na posljednjim opštim izborima.

“Današnjim napisima u medijima, u kojima stoji da Milorad Dodik podržava smjenu SDA iz vlasti u našem gradu, nažalost najviše su se obradovali bošnjački političari iz reda “četvorke”. Na njihovim medijima i privatnim blogovima pozdravljena je činjenica da će Milorad Dodik utjecati na izbor Bošnjaka u vlasti u jedinom bh. Distriktu”, kazali su iz SDA.

Dok se političari bore za fotelje i budžet Brčkog koji je oko 283 miliona KM, epidemija iseljavanja i iz Distrikta se nastavlja. Prema nekim procjenama godišnje se iz Brčkog iseli oko 2.000 osoba u inostranstvo, a iz škola se ispiše jedan cijeli razred.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!