Može li ruski kapital ugroziti poziciju BiH na međunarodnom planu

Vijesti 17. mar 202319:09 0 komentara
N1

Otvaranje firmi s ruskim kapitalom u BiH dobilo je zamah nakon početka rata u Ukrajini. U BiH je, od tada registrovano oko 70 firmi u kojima su vlasnici ruski državljani. Da se, uglavnom, odlučuju za Republiku Srpsku, više nije pravilo, svoje firme registruju i u Federaciji BiH.

Na trend ubrzavanja registracije ruskih firmi u FBIH ukazala je i Balkanska istraživačka mreža BIH. Usluge registracije nude posrednici. Međutim, kontrole koje nisu rigorozne ostavljaju prostora zloupotrebama, što je dalo povoda za podrobnije istraživanje.

Da provjerimo ko su ti ljudi, ko se bavi time, da li se to nadzire i na koji način? Nažalost, veoma malo je nekog nadzora koji smo primijetili“, kaže Denis Džidić, izvršni direktor BIRN BiH.

Zanimljivo je da je jedan od nekoliko desetina Rusa koji su registrovali najmanje 30 firmi u Sarajevu nakon početka ruske invazije, Igor Chasnyk, biznismen koji je, navodno, blizak režimu ruskog predsjednika, a kojem prijete potencijalne sankcije.

Čovjek je, u suštini, neko ko je član Uprave, član direktora u dvije najveće gasne kompanije u Rusiji. One se zovu “Yamal” i “Novatek”. Njega ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi trebalo d abude pod međunarodnim sankcijama jer je član te dvije uprave i zato što te dvije velike kompanije, prema njihovim navodima, finansiraju rat u Ukrajini, na način da su bliski Putinu“, kaže Nino Bilajac, novinar BiRN BiH.

Chasnyku je, da registruje firmu pod nazivom “Društvo Chasnyk d.dd.”, pomogao sarajevski privrednik Kemal Muratović, koji je u zgradu u kojoj posluje, u posljednjih godinu dana registrovao oko 15 firmi čiji su vlasnici Rusi.

Na ulazu stambeno-poslovne zgrade u sarajevskom naselju Hrasno nema naznaka da se unutra nalazi više firmi s ruskim kapitalom. Jedna od tabli je ona od “Express Investa”, čiji je direktor, upravo Muratović.

Detalji u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!