Mračna predviđanja, mračne i trenutne brojke: Svaka četvrta osoba u RS je starija od 65 godina

Vijesti 25. feb 202421:27 0 komentara
N1

Koliko ima mladih, koliko starih u BiH? Tačan podatak niko ne zna. Od 2013. godine, niko nas nije brojao. Niko, izgleda i ne planira.. iako je i to jedan od ulosva za ulazak u EU. Dok se trend iseljavanja nastavlja, a statistike pokazuju da će BiH postati zemlja staraca, tračak nade postoji. Pojedini mladi ljudi, ipak žele ostati.

Dok je sve više onih koji pune autobuse ili redove ispred ambasadi, čekajući karte i papire za odlazak u bolji život, ima i onih koji ga žele graditi i ovdje. U BiH. Ili, bar pokušati. Luka i Nemanja jedni su od njih. Kažu, najlakše je spakovati kofere i otići. Treba neko i ostati.

“Ipak neko treba da ostane ovdje i smatram da nama treba da se pruži prilika i da smo mi neka buduća generacija koja će učestvovati i donositi odluke i procese. Ne planiram nigdje ići, planiram ostati ovdje i da se borim”, ističe student Fakulteta političkih nauka, Nemanja Radojković.

“Jedan broj nas mora da ostane ovdje i da utičemo na određene procese i odluke unutar RS i da je ostanak ključan pošto vidimo kakva je trenutna situacija u Evropi i svijetu da je nataltet nizak, da ljudi odlaze pogotovo mladi ljudi”, dodaje njegov kolega, Luka Vranješ.

A stari ostaju. Studenata i radne snage je sve manje. Gradovi se prazne kao i učionice, a sela ostaju pusta.

Trenutno je u RS svaki četvrti stanovnik stariji od 65 godina. Ni, predviđanja nisu, baš sjajna. Za 25 godina, odnosno 2050te, svaki treći ćovjek biće penzioner.

Opširnije u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!