MS BiH: Proslijeđen zahtjev OS BiH za pomoć u gašenju požara na području Mostara

Vijesti 16. aug 202115:53 3 komentara
Ministarstvo odbrane BiH / Arhiv

Usljed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine došlo je do aktiviranja velikog broja šumskih požara sa tendencijom ubrzanog širenja i ugrožavanja stanovništva, objekata i endemske vrste šuma, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je u protekle dvije sedmice na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite bh. entiteta Federacije BiH uputilo prema Ministarstvu odbrane BiH zahtjeve za angažovanje Oružanih snaga BiH, odnosno helikoptera, na području Neuma, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Stoca i Jablanice.

Danas je proslijeđen i zahtjev OS BiH za pomoć u gašenju požara na području Mostara.

Imajući u vidu složenost situacije na požarištima, kao i nemogućnost angažovanja helikoptera OSBiH, Ministarstvo sigurnosti BiH je prije dva dana uputilo Vijeću ministara BiH zahtjev za održavanje hitne telefonske sjednice radi razmatranja prijedloga odluke o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju u gašenju požara.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa tražilo pomoć u gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području (općine Tomislavgrad i Široki Brijeg) radi sprečavanja njegovog daljeg širenja te su angažovana dva kanadera na lokalitetima Budim i Rujan.

Primjena ovih sporazuma je ograničena zbog mogućnosti djelovanja letjelica država potpisnica sporazuma na gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području do deset kilometara.

Ministarstvo sigurnosti BiH zaprimilo je i zahtjev da crnogorski helikopter može da pređe granicu Bosne i Hercegovine i uzima vodu iz Bilećkog jezera te se nakon toga vraća u Crnu Goru da gasi požar u mjestu Banjani kod Nikšića. Ova aktivnost je realizovana na osnovu sporazuma između BiH i Crne Gore o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo i zahtjev za pomoć EUFOR-u radi izviđanja terena zahvaćenog požarima iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima. EUFOR je nakon izviđanja terena dostavio fotografije i informacije o veličini požarišta, navode iz ministarstva.

Ističe se da će Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa nadležnostima nastaviti sa koordiniranjem svih potrebnih aktivnosti koje se odnose na gašenje i sprečavanje daljnjeg širenja požara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare