Muftija Grabus i ministar Hurtić posjetili napadnutog župnika

Vijesti 04. sep 202318:22
Muftija Grabus i ministar Hurtić posjetili napadnutog župnika Vujicu (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH)

"Osuđujem napad na župnika, vlč. Žarka Vujicu, koji se desio u subotu navečer u Crkvi sv. Petra i Pavla u Kaknju. Raduje me što župnik Vujica nije ozlijeđen i što je sve podnio u dobrom mentalnom i fizičkom stanju. Apelujem na policiju u Kaknju da počinitelja što prije identificira, pronađe i kazni odgovarajućom kaznom", izjavio je danas Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Posjeti je prisustvovao i Nedžad ef. Grabus, muftija sarajevski, koji je ujedno i član Skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Župnik Vujica je ispričao kako se zbio napad na njega, te da je sretan što je sve prošlo bez većih posljedica. Zahvalio se komšijama koji su prvi uvidjeli da nešto nije uredu, te pozvali policiju.

Ministar Hurtić je podsjetio kako na području Kaknja dugo nije bilo sličnih ekscesa, što je dokaz suživota među narodima koji ovdje žive.

Zajedno sa muftijom Grabusom stavio se na raspolaganje ovoj vjerskoj zajednici za sve što je potrebno.

Zajednička je ocjena da napad na župnika ima sva obilježja razbojništva, te da se desio radi koristoljublja, a ne vjerskih razloga.

Ipak, o tome treba stalno razgovarati i spuštati tenzije, kojih je mnogo, posebno u Podrinju, kazao je ministar Hurtić.

Potrebno je povesti više računa o vjerskim službenicima i objektima u kojima borave. Važno je da u miru obavljaju svoju misiju, poruka je ministra Hurtića i muftije Grabusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad