Muhamed Avdić iz Srebrenice: Lakše je znati da je otac nevino ubijen, nego nositi teret da je presuđeni ratni zločinac

Vijesti 23. maj 202411:22 > 13:41 1 komentar

Muhamed Avdić iz Srebrenice za N1 je govorio o trenutnoj situaciji u ovom gradu, ali i usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Trenutno je u Srebrenici prisutan veliki broj policajaca i kako kaže obični građani se trenutno ne osjećaju sigurno.

“Trebali da osjećamo sigurnosti. Policijaci su tu zbog Milorada Dodika da se osjeća sigurno. Mi obični građani čim vidimo ovoliki broj policajaca na ulicama, ne osjećamo se sigurno. Rezolucija ni atak ni protiv Srba niti protiv suživota. Mislim da žrtve genocida zaslužuju da na dostojanstven način da ih sjetimo”, kazao je.

Potom je dodao:

“Srbija i Republika Srpska iskreću tezu. Oni su izabrali pogrešan put da veličaju ratne zločine i negiraju genocid, da nije bilo veličanja i da su izabrali suživot, pomirenje, danas ne bi bilo potrebe za rezolucijom. Bio bi najsretniji čovjek na svijetu da nismo morali ni dokazivati da je počinjen genocid. Bili bi najsretniji da su očevi ovdje sa nama, i da smo sa njima odrastali. Mi i 29 godina poslije nismo pronašli naše najmilije”. 

Kako kaže i danas traga za svojim ocem.

“Još uvijek tragam za svojim ocem. Iako imam zvanične dokumente da su ga ovdje osobe preuzele osobe iz MUP RS, državni organi, nisu disciplinski sankcionisani, niti su krivično odgovarali.  Nažalost, izabrali su put negiranje i oni vrše atak na suživot i život ljudi ovdje”, istaknuo je u razgovoru za N1.

Na kraju je naveo da se ne treba čuditi zašto Srbija se protivi Rezoluciji.

“Meni je žao, režim Srbije i RS su izabrali anticivilizacijske vrijednosti i da brane nedjelo zločinaca. Žao mi ih je, izabrali su put koji će ih odvesti na historijsko smeće. Lakše je živjet sa tugom i bolom, i znati da je otac nevino ubijeno. Nego nositi teret da je presuđeni ratni zločinac ili da je ne daj Bože učestvovao u masovnom ubijanju”, zaključio je za N1.

Sve detalje pratite u našem LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare