MUP Republike Srpske dan sjećanja na ubijene u srebreničkom genocidu želi predstaviti kao sigurnosnu prijetnju

Vijesti 04. jul 202411:26 0 komentara
F.Z./N1

N1 je u posjedu dopisa koji je poslao načelnik PU Zvornik Aleksandar Vasiljević, u kome se navodi da Bošnjaci žele inscenirati napade koji će biti upotrebljeni protiv Srba.

U svom obrazloženju kao razlog za ovako teške optužbe Vasiljević navodi Facebook objave Sanina Muse kojeg opisuje kao selefijskog vođu i predsjednika Bosanke narodne stranke, iako Musa niti njegova desničarska stranka nemaju nikakve veze sa organizacijom obilježavanja godišnjice počinjenog genocida u Srebrenici.

Na adresu Sanina Muse već su po nalogu kolega iz Republike Srpske došli inspektori MUP-a Kantona Sarajevo, a on je kazao kako je odbio da sa njima razgovara na tu temu.

“Ponoviću ono što sam rekao i policajcima-smiješno! Ja sam predsjednik zvanične političke stranke, nisam aktivista niti neformalna ličnost, i apsolutna je glupost i izmišljotina da bih nešto uradio u Srebrenici ili bilo gdje drugo što nije u skladu sa zakonom i Ustavom države Bosne i Hercegovine!! Uostalom, ko bi pametan takvo što ili bilo šta slično uradio?!” kazao je Musa.

Šta je cilj?

Cilj ovakvih akcije MUP RS je, kako tvrdi Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pažnju sa žrtava genocida usmjeriti u drugom pravcu. Obilježavanje godišnjice genocida pokušava se predstaviti kao radikalni skup i skup koji prijeti sigurnosti umjesto onoga što stvarno jeste, dana kada porodice svirepo ubijenih Srebreničana oplakuju svoje najdraže.

“Stvar je u tome da MUP RS radi u korist politike kojoj mi svjedočimo ovdje godinama unazad, a to je režimska politika iz Banjaluke. Nije prvi put da oni daju takve sigurnosne procjene, međutim nisu oni nadležni isključivo za to, imamo mi državnu obavještajnu agenciju, imamo i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, SIPA i druge organizacije koje vode ovaj događaj s aspekta sigurnosti. Tako da odborom za sigurnost predsjedava Direkcija i ona je ta koja daje zvanično procjenu sigurnosti”, kazao je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković.

Istaknuo je da su prošlosti mnogi bili proglašeni sigurnosnom prijetnjom 11. jula, uključujući samog Durakovića, Emira Suljagića i mnoge druge preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

“To je jedan u nizu pokušaja da se, prije svega, pažnja usmjeri u nekom drugom pravcu. Mislim da je to vrlo neprofesionalno od strane MUP-a RS, a to čine skoro svake godine. Ako se vratimo unazad, evo reći ću, pa čak i deset godina unazad ista politika, isti princip, ista metoda, isti način da se destabilizuju sigurnosne prilike, ali mislim da od toga nema ništa i da konačnu riječ o tome trebaju dati državne sigurnosne agencije.” kazao je Duraković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!