MUP RS i GP BiH bez potvrde o dolasku Wagnerovaca u Istočno Sarajevo

Vijesti 13. jan 202317:09 4 komentara
Pripadnici specijalne policije MUP-a RS (REUTERS/Dado Ruvic )

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne mogu javno potvrditi saznanja o dolasku pripadnika zloglasne ruske paravojne jedinice “Wagner” na proslavu Dana Republike Srpske nakon upozorenja državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Pripadnici privatne vojne kompanije “Wagner” nisu prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za BIRN Bosne i Hercegovine.

Policija entiteta i Granična policija navele su da nemaju saznanja o dolasku pripadnika ruske vojne formacije nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za Radio Slobodna Evropa izjavio da postoje obavještajni podaci o dolasku proruskih grupa 9. januara, među kojima je naveo i “Wagner”.

Iz entitetske policije su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine potvrdili da je proslavi prisustvovalo blizu 15.000 građana.

“Članovi navedenih grupa i organizacija nisu prisustvovali navedenom događaju”, stoji u kratkom odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Wagner” je godinama bio tajanstvena privatna paravojna formacija čiji članovi su učestvovali u borbama u Ukrajini 2014. godine, ali i na ratištima u Africi. Brojni međunarodni izvještaji povezivali su pripadnike formacije sa zločinima, a Rusija je uvijek odbijala bilo kakvu povezanost, pa čak i postojanje same grupe. Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ruski oligarh blizak Vladimiru Putinu Jevgenij Prigožin javno je pozivao dobrovoljce da pristupe ovoj formaciji. Danas se smatra njenim vođom, a The Guradian je u septembru izvijestio kako je Prigožin priznao da je osnovao formaciju.

Sjedinjene Američke Države su ga stavile na listu sankcija 2016. godine, a EU i Ujedinjeno Kraljevstvo 2020. zbog povezanosti s “Wagnerovim” aktivnostima u Libiji. SAD su ranije također sankcionisale “Wagner”, a to su kasnije uradile i EU te – nakon invazije Rusije na Ukrajinu – Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija.

Grupa je nedavno najavila otvaranje ureda u Srbiji, a tamošnji krajnji desničar Damjan Knežević je prije nekoliko sedmica posjetio sjedište grupe u Moskvi.

BIRN BiH je ranije objavio kako su osobe sa simbolima ove grupe bile na graničnom prelazu Srbije i Kosova na protestima u decembru.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku kaže da najave o dolasku pripadnika grupe “Wagner” više vidi kao propagandne aktivnosti nego kao realnu prijetnju.

“Bili smo svjedoci da su se ljudi sa oznakama ‘Wagnera’ pojavljivali na barikadama na sjeveru Kosova. Oni su tu bili da pošalju poruku da postoje pripadnici ili simpatizeri te grupe koji su spremni za odlučne i radikalnije akcije ukoliko za to postoji potreba. Međutim, mi nemamo ni zvanične ni nezvanične potvrde da se radi o pripadnicima te jedinice, jer je pretpostavka da se oni sada nalaze na frontu u Ukrajini”, kaže Petrović.

Dodaje da bi u slučaju da su oni bili u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana Republike Srpske, to bila jasna poruka da ne samo Rusija već i jedna elitna vojna formacija stoji iza Republike Srpske.

Iz Granične policije su za BIRN BiH kazali da ne raspolažu informacijama da je u nekoliko proteklih dana bilo ulazaka ili pokušaja ulazaka osoba koje se povezuju s privatnim vojnim jedinicama.

Granična policija u posljednjih nekoliko dana nije evidentirala pokušaj ulaska sigurnosno interesantnih osoba, potvrdili su iz ove institucije.

Nekoliko dana prije održavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, datuma koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, ministar sigurnosti Selmo Cikotić je uputio pismo komandantu EUFOR-a Antonu Wesselyju u kojem je naveo da bi se na proslavi mogli pojaviti pripadnici “Wagnera”.

Cikotić je u pismu koje su citirali mediji naveo da postoje sigurnosne prijetnje koje se dovode u vezu s proslavom 9. januara, pozivajući se na dostupne infomacije obavještajnih i sigurnosnih struktura.

Ministar sigurnosti BiH nije bio spreman da o tim saznanjima razgovara s novinarima BIRN-a BiH, ali je kratkom SMS porukom naveo da je njegovo pismo imalo pozitivan efekat.

“Nije praksa sigurnosnih struktura da komentarišu detalje operativnih i obavještajnih informacija. U cilju prevencije i informisanja javnosti, a na bazi informacija iz više izvora, upozorili smo EUFOR, u odnosu na odgovornost koju ima. Upozorenje je imalo pozitivan eho, incidenata nije bilo i u tom smislu je dopis imao pozitivan efekat”, napisao je Cikotić.

Ni u državnim sigurnosnim agencijama BiH nisu odgovorili na upite imaju li konkretnih saznanja da li u BiH borave osobe koje se dovode u vezu s pripadnicima grupe “Wagner” i da li je bio pojačan ulazak državljana Rusije u BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije odgovorila na upit. Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) je u odgovoru na upit o dolasku pripadnika “Wagnera” navela kako “u ovom konkretnom slučaju pruža podršku nadležnim državnim tijelima u donošenju odgovarajućih odluka i postupanju u zaštiti nacionalnih interesa Bosne i Hercegovine”.

“Svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti iznositi”, naveli su u OSA-i.

List Politico je nedavno, na osnovu uvida u povjerljive dokumente američkih vlasti, objavio kako američki dužnosnici prikupljaju obavještajne podatke u vezi sa aktivnostima “Wagnera” u zemljama poput Srbije, gdje Rusija koristi ovu formaciju za borbu protiv anti-Putinovih stavova.

Petrović objašnjava da ako najave o dolasku grupe “Wagner” nisu potkrijepljene nekim realnim dokazima, onda se radi o svjesnom plasiranju lažnih informacija.

“Onda se na neki način radi o zastrašivanju i dodatnom uznemiravanju javnosti u BiH. Svi znamo da su tenzije oko tog dana poprilično visoke”, kaže Petrović.

Kao i u ranijim obilježavanjima, ovog januara u defileu su učestvovali pripadnici ogranka ruske bajkerske organizacije za Republiku Srpsku “Noćni vukovi”. Ovu rusku grupu brojne zemlje su stavile na listu sankcija zbog sigurnosnih prijetnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare