MUP RS: Islamski teolog iz Bihaća pod istragom, vjera da se suzdrži politike

N1

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je dobro, ocijenjeno je na kolegijumu ministra unutrašnjih poslova RS sa načelnicima.

“Ukupan pad krivičnih dijela je bitan pokazatelj. Ali i riješena krivična djela koji su otkriveni po nepoznatom izvršitelju. Postoji i prostor za popravak, segment povratnika u vršenju krivičnih djela”, kaže ministar Siniša Karan.

Istakli su 18 uspješnih akcija u teškom i organizovanoj kriminalu, posebno nakon otvaranja Sky i Anom aplikacije, rješenje likvidacije policijskog načelnika Radenka Bašića.

U toku 2022.godine evidentirano je 6831 krivično djelo, za 3,3% manje u odnosu na 2021.godinu.

U narednom periodu radiće, ističe Karan, da se više štite policajci u kaznenoj politici, jer imaju 50 napada na službena lica.

Potvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otvorilo istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a koji je Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom i okotinom”.

“Bihaćki imam, profesor, analizirali smo slučaj, okarakterisan je kao krivično djelo 280 a, iz krivičnog zakonika, narušavanje ugleda RS… Tražićemo i podršku od MUP USK, drugih agencija” , kaže Kostrešević.

Na pitanje da li se selektivno pristupa slučajevima u sumnje govor mrznje, ministar Karan odgovara da se uvijek radi i po službenoj dužnosti i po prijavi:

“Neće ovo riješiti samo policija i tužilaštvo. Širenje mržnje od vjerskih velikodostojnika imaju i političku konotaciju…”

Karan i Kostrešević su prije tog događaja, kažu bili u Kozarcu, utvrdili da je stanje bezbjednosti dobro, kao i međunacionalni odnosi.

“Tvrdim da su tim bošnjačkim građanima nanijela velika šteta”, dodaje Karan.

Direktor policije Siniša Karan osvrnuo se i na slučaj Bašić:

“Bio je to otvoren udar na policiju, na RS, na BiH. Ponosan sam na postupanje i rad policije RS, efikasno smo riješili to krivično djelo u potpunosti. Potvrđena je optužnica, u toku je suđenje. Da nismo to riješili, imali bismo mnogo problema”…

Dodaje:

“Danas smo naredili da se svi neotkriveni predmeti dodatno rade, traže dokazi”, ističe Karan na pitanje šta je sa slučajem Vukelić, Krunić, Šijan.

“Ta neka ladica da je neko stavio u ladicu to su neistine”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova RS.

U prošloj godini otkriveno je 2005.slučajeva, 319 krivičnih djela zloupotreba opojnih droga, otkrivene četiri laboratorije za proizvodnju droge, razbijeno 18 kriminalnih grupa koje su djelovale na području regije i šire.

U godini dana desilo se 10 ubistava, 8 rasvijetljeno, a 100 osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad