“MUP RS pregleda sprat po sprat UKC RS, neki pacijenti ne smiju biti pomjerani”

Vijesti 02. jun 202209:02 0 komentara
Mirna Miljanović

Dojave o postavljenim bombama u školama jučer su bile širom bh. entiteta Republika Srpska. Danas dojava stigla i na UKC RS. O novim slučajevima "lažnih dojava" u “Novom danu” govorila je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Postepen KDZ

U 7 sati jutros je u UKC RS prijavljeno da su dobili dojavu o bombi. Sad slijedi obezbjeđenje mjesta događaja i počinje KDZ pregled. Kako je rekla Miljanović, radi se o velikoj ustanovi, koja je specifična, zbog čega će se raditi postepeno.

“Radit ćemo sprat po sprat, zbog samih pacijenata, i onih koji ne smiju biti pomjereni zbog svog liječenja”, navela je Miljanović, dodajući:

“Jučer smo imali specifičnu situaciju, a takva je nedavno bila i u Srbiji. Moramo postupati po svakoj prijavi. Imali smo prijavu, na primjer u jednoj školi, ali ona pored svog imena ima i nekoliko područnih odjeljenja, tako da se svaka i područna morala provjeriti, i zbog toga su aktivnosti trajale cijeli dan. Najbitnije je da je otklonjena bezbjednosna prijetnja”.

Utvrđeno je nekoliko IP adresa iz inozemstva. Da li su te informacije dobili na osnovu međunarodne razmjene podataka, pitali smo.

Lažne dojave

“To su uspjeli da utvrde naši inspektori sa odjeljenja visokog tehnološkog kriminaliteta na osnovu svog rad. Imamo dobru saradnju i sa susjednim policijama, sa međunarodnim partnerima, Interpolom i EUROPOL-om, ali bitna je saradnja i sa tužilaštvima koji su ključni u istrazi“, rekla je Miljanović.

Predmete su uzela Okružna javna tužilaštva, dodala je, a većina njih je ovaj događaj okarakterisala kao lažno prijavljivanje krivičnog djela.

Istaknula je i da nisu navodili domene i odakle su poslati mailovi, izuzev IP adrese koje su iz inostranstva.

“To ne znači da su poslati iz te zemlje, mogli su samo koristiti taj server, tako da operativni rad policijski službenika je po tom pitanju u toku”, zaključila je Miljanović.

Podsjetimo, jučer je širom RS stiglo više dojava o bombama u osnovne i srednje škole. Sve su nakon KDZ pregleda ustanovljene kao lažne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!