Murga o kanabisovom ulju: Na bh. tržištu je i falsifikat, sadrži motorno ulje

Vijesti 31. mar 202219:27 > 20:15 2 komentara
N1

Brojni pretresi i uhićenja zbog nadriliječništva. Uhićeno je ukupno 9 osoba, za jednom se još traga. Neki od osumnjičenih u BiH uvozili su i prodavali ulje kanabisa, koje još nije dobilo odobrenje za uporabu.

U akciji su uhapšena i neka zvučna imena. Između ostalih, biznismeni Gordan Memija i Mahir Očuz, njegova supruga i manekenka Džejla Glavović-Očuz, jedan policijski službenik iz Visokog, dok se za biznismenom i bivšim predsjednikom Kantonalnog odbora A-SDA ZDK Refikom Kurgašem, još traga.

Mnoge zemlje legalizovale su upotrebu medikamenata na bazi kanabisa kako bi svojim građanima olakšali liječenje od teških bolesti. U BiH oni koji posjeduju kanabis za preprodaju i oni koji se liječe, ovim uljem krivično su odgovorni. Međutim, u današnjoj optužnici pominje se i “nadriljekarstvo”, što znači da treba odvojiti legalizaciju kanabisovog ulja od prodaje falsifikovanog ulja na tržištu, upozorava struka.

“Pravo ulje koje u sebi ima tetrahidrokanabinol je krivično djelo regulisano članom 239 Krivičnog zakona FBIH gdje je zaprijećena kazna od jedne do deset godina. Međutim, na našem tržištu pojavljuje se i falsifikat, u te šprice stavlja se motorno ulje, obično ulje, ulje kanabisa koje se može kupiti u apotekama”, Džemal Murga, penzionisani inspektor Odjeljenja za narkomaniju MUP-a KS

Irfan Ribić, glumac i osnivač udruženja KANABIH gostujući ranije u našem programu rekao je da je živi svjedok koliko mu je ova supstanca pomogla u liječenju multiplaskleroze.

“Kad se nađeš u situaciji da si u kolicima, da ne možeš obavljati najnormalnije svakodnevne obaveze, da ti ljekari govore da se moraš ispisati sa akademije, šta sam mogao?”, naglasio je tada Ribić.

Osvanule su reakcije i na društvenim mrežama. Brojni građani izjasnili su se da su za legalizaciju.

Upravo njegovo izostajanje za posljedicu ima cvjetanje crnog tržišta na kojem se ova psihoaktivna supstanca preprodaje. Inicijativu o legalizaciji kanabisa uputio je prije tri godine Saša Magazinović.

Komisija koja bi o ovome raspravljala načelno je formirana, ali nikada nije zasijedala, što znači da nikada nisu ni stvoreni preduslovi da bi se ova tačka našla pred Savjetom ministara.

Upućeni su ukazali i na paradoks, a to je da u BiH nisu usklađeni Krivični zakoni pa je tako u Federaciji BiH posjedovanje pravog ulja kanabisa krivično djelo, a u RS prekršaj, pa bi ta dva zakona trebalo izjednačiti.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare