Musa za N1: Zamor od epidemije, ukidanje mjera i strah od novih varijanti

Vijesti 11. feb 202118:33 > 18:56 0 komentara
N1

Sanjin Musa, epidemiolog i šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog štaba, rekao je večeras za N1 da eventualno ukidanje mjera zabrane zavisi od brojeva govoreći o povratku gledalaca na tribine sportskih borilišta u FBiH.

On je istakao da posebno brine pojava novih varijanti korona virusa.

”Naši indikatori koje pratimo zapravo govore da od početka godine imamo kontinuirani pad broja oboljelih i on je stabilan, kreće se ispod 60 slučajeva na 100.000 stanovnika. Ali to su i dalje visoke brojke. Zabrinjava pojava novih sojeva koji prijete da postanu dominantni”, rekao je Musa za N1.

Primijetio je određeni zamor stanovništva od pandemije.

”Zabrinjava tzv. zamor od pandemije. Ljudi pokazuju demotiviranost da slijede preporuke kojima se uspješno može smanjiti rizik. Kontinuirano radimo i apeliramo na pridržavanje svih mjera: od nošenja maski. da štitimo sebe i druge. Izbjegavanje okupljanja, održavanja distance, dezinfekcije ruku…”, istakao je on.

O povratku navijača na tribine…

”Brojke utječu na sve odluke i mjere koje se donose. Brojke se mijenjaju i u naredne  2-3 sedmice ćemo imati jasniju sliku. U KS primjećujemo porast obolijevanja i moramo budno pratiti situaciju. Činjenica je da smo identificirali novu varijantu za koju je karakteristično da je zaraznija. Postoji zaista realna opasnost da taj soj postane dominantan”, naglasio je Musa.

Musa je komentarisao i nove varijante virusa, vakcinaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, nošenju maski u školama i ostalim aktuelnim temama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!