Mušić: Oko 80% počinjenih krivičnih djela izvršeno je ilegalnim oružjem

Vijesti 15. jun 202310:36 0 komentara

Kako je oružje dostupno maloljetnicima poput trinaestogodišnjaka iz Lukavca? Koliko su odrasli nemarni kada dobiju dozvolu za oružje? Koliko je nelagalnog oružja na našim ulicama? Zašto analize pokazuju da se u počinjenim teškim krivičnim djelima uglavnom koristi ilegalno vatreno oružje i kako ga ukloniti sa ulica naših gradova? Na ova pitanja za N1 odgovarao je Safet Mušić, ekspert za sigurnosna pitanja.

Mušić kaže kako su u periodu poslije rata prepoznati problem ilegalnog oružja. ističe da je bilo i policijskih akcija i projekata u školama u smislu prevencije.

“U posljednjih 15 godina nije bilo planskih aktivnosti koje provodi država. Kada gledamo i region vidimo da je slična situacija i da postoji mnogo ilegalnog oružja. BiH nije crna rupa, ali napominjem da kada bi parcijalno pokušali riješiti problem da od toga nema ništa ako to nije na nivou države, da to oružje nije toliko dostupno kao sada”, kaže.

Povezane vijesti

Kaže da u FBiH postoji deset zakona koji regulišu legalno posjedovanje oružja i oni rješavaju to da daju sigurnost i zaštitu tih naoružanja i način na koji se trebaju čuvati. Ilegalno oružje ipak cirkuliše u kriminalnim krugovima i nije sakriveno.

“Maloljetnik ga može dobiti i na ulici. Imamo oružje koje nekontrolisano cirkuliše”, dodaje.

Dodaje da je svjedočio da policija Kantona Sarajevo oružje oduzima kada obavlja akcije zbog nekih drugih kriminalnih radnji.

“U zadnje vrijeme nema ciljanih akcija za oduzimanje nelegalnog oružje i to je pravac u kojem se treba razmišljati i da se stvaraju izmjene zakonskih uslova da se olakša rad sudovima i policiji.”

Istakao je kako se posebno treba raditi s djecom u školama jer ona žive u mjestima gdje ima mnogo nelegalnog oružja i da se 80% krivičnih djela počinjenih prošle godine, počinilo nelegalnim oružjem.

“Ja znam prije par godina bio na konferencijama gdje su predstavnici EU pokazali interes da finansiraju projekte oduzimanja ilegalnog oružja jer je BiH tranzitna ruta za to i to oružje završi na tržištu EU”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!