Muslimani širom BiH obilježavaju Kurban-bajram: “Ne okrećimo glavu od ljudi u stanju potrebi”

Vijesti 16. jun 202418:35 0 komentara

Danas se slavi Kurban-bajram - blagdan prinošenja žrtve, jedan od najvećih blagdana za muslimane. Bit ovoga blagdana je prinošenje žrtve koja vjernike povezuje s bližnjima i potrebitima i Stvoriteljem. Kurban simbolizira i spremnost za žrtvovanje za opće dobro.

U pet sati i 41 minut, džamije u Bosni i Hercegovini ispunio je veliki broj muslimana kako bi klanjali bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost bila je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Pomno su vjernici upijali svaku riječ bajramske hutbe, a onda je uslijedilo tradicionalno bajramsko čestitanje.

Mir i blagostanje

“Htio bih da zaželim sretan Bajram svim muslimanima. Mislim da je ovo dobar period da provedemo kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom i da uživamo u miru i sreći”, kazao nam je jedan građanin.

“Najviše mir i da bude povećanje penzije, pošto sam penzioner”, želje su drugog.

“Najpotrebniji je mir, blagostanje i razumijevanja ljudi. Moja poruka bi bila svim ljudima u Bosni i Hercegovini da sve ove blagdane i jedne i druge i treće konfesije doživljavamo kao zajedničke praznike. Tako su narodi naučili ovdje živjeti pet vijekova, pa neka tako bude i narednih pet“, istaknuo je još jedan građanin.

“Sreću i zdravlje. Pa provešću sa porodicom, ići ću najvjerovatnije u goste kod nane, dede i rođaka”, kažu još.

“Mir i zdravlja i sloge, to je najbitnije”, govori Bosanac sa trenutnom adresom u Australiji, a koji je u Sarajevo došao da klanjam bajram-namaz.

Vjernici su nakon klanjanja bajram-namaza, prisustvovali tradicionalnom bajramskom čestitanju koje je upriličeno u zgradi Rijaseta Islamske zajednice. Reisul-ulema Husein efendija Kavazović, nešto ranije tokom kazivanja bajramske hutbe, čestitao Kurban-bajram svim vjernicima.

“Provedite ih u zajedništvu sa svojim porodicama, prijateljima i porodicama. Neka svi osjete da je Bajram, a najmlađi pogotovo. Dove upućujemo Milosnome da bolesnima olakša njihovo stanje. Svim ljudima u stanju potrebe neka ih Allah nagradi, a mi ne okrećimo glavu od njih”, istaknuo je efendija Husein Kavazović.

Upravo je to i smisao ovog praznika. Žrtvovanje kurbana, a onda tradicionalno kurbansko meso podijeliti onima koji su u stanju potrebe. Vjernici su pozvali i druge muslimane da barem molitvom, budu uz one kojima su daleko, a kojima je potrebna pomoć.

“Želio bih da se posvete imamu, da više klanjaju, da više dove i zikre za našu braću i sestre u Palestini”, kažu građani.

Zajedništvo i pomaganje

Povodom velikog i odabranog dana za muslimanske vjernike, klanjan je bajram-namaz i u banjalučkoj Ferhadiji.

“Poruka za mir u svijetu, vidite šta se dešava, to je najbitnije”, navodi jedan Banjalučanin.

“Proslavićemo današnji Bajram u krugu porodice, prijatelja i komšija uz bajramski ručak i uz prinošenje žrtve za Kurban-bajram”, ističe drugi.

“Čuvajte se ljudi, samo radite i gledajte svoja posla. Pustite ono kako se ko zove i kom se Bogu moli i šta je po vjeri. U Evropi se to ne gleda, a mi smo to ovdje stavili na prvo mjesto, na stolu nam je ono što ne treba. Sad treba počastiti, pomoći onom ko nema“, navodi još jedan Banjalučanin.

A to i jeste smisao Kurban-bajrama. Zajedništvo i pomaganje.

“Svi sadržaji Bajrama koji muslimani prakticiraju u ovim danima imaju za smisao da se podijeli ta radost sa okruženjem, porodicom, familijom, komšijama, saradnicima, i da zajednički jače koračaju u svoje bolje sutra”, poručio je Ismail ef. Smajlović, muftija banjalučki.

Hadžijski bajram sa radošću je dočekan i u drugim bh. gradovima.

“Veliki je ovo naš praznik i čast nam je da u ovako velikom broju možemo dočekati. Drago nam je da je sad ipak sve došlo na svoje mjesto i da ovako svi skupa, zajedno i mlađi i stariji dočekaju ove velike praznike”, kažu u Bijeljini.

“Sad će se lijepo čestitati, pa lijepo otići na kafu, pa na mezarje, pa kad se sve obavi, normalno kući na ručak“, govori drugi.

Bajramsku radost i poruke mira i suživota, tradicionalno, vjernici će sa svojom porodicom i komšijama dijeliti naredna četiri dana. U nadi da će se takvo ozračje zadržati i u vremenu koje je pred nama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!