Mustafić: Secesionistička politika Dodika vrlo opasna, njegovi ciljevi su jasni

Vijesti 13. jan 202217:49 0 komentara
N1

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, režiser Dino Mustafić danas je za N1 govorio o novim projektima NP, premijeri predstave Car Edip te se i osvrnuo na trenutno stanje u državi u jeku loših političkih odnosa.

Mustafić je najavio premijeru predstave Car Edip koja je na programu sutra.

“Uprkos koroni, sutra je premijera Cara Edipa. Mi smo danas imali najavnu pres-konferenciju, sa velikim zadovoljstvom najavljujemo predstavu koja je već četvrta premijera u ovoj godini. Režira je eminentni gost Diego De Brea, slovenački redatelj odranije poznat sarajevskoj publici”, kazao je Mustafić.

“Jasno je ko poznaje svjetsku dramsku baštinu šta znači igrati Edipa danas u 21. vijeku u ovim okolnostima, jasno je da je to komad koji je univerzalan”, dodao je.

Ja znam koliko je značajna ta baština, uvijek se vraćamo toj klasici bez obzira da li su ti komadi stari po 2.500 godina. Mi im se vraćamo onog trenutka kada imamo mnogo pitanja bez odgovora ikada dolazi neka epoha u kojoj osjećamo veliki potres. Kada se okonča pandemija ulazimo u eru posthumanizma, transhumanizma i moramo pokušati ispitati šta je to. Bojim se da će neke riječi polako iščeznuti iz našeg prostora kao što je dmeokratija, kao što je humanizam“.

Mustafić ističe da sve ukazuje na to da živimo konsekvencu jednog vremena u svijetu gdje stvari nisu baš najbolje posložene.

Očigledno kada dođe do velikih globalnih iščašenja, kada dođe do poremećaja ekosistema, njemu je prethodio neki društveni potres. A mi znamo da stvari u svijetu oko nas nisu baš dobro posložene i nekako čini se da sada živimo konsekvencu tog vremena. Kada gledamo iz perspektive BiH, shvatite da nema spasa sve do onog trenutka dok ne vidimo istinu oko sebe ili dok skrivamo prošlost o samim sebi. Mislim da će predstava vrlo zanimljivo komunicirati na više razina“.

“Mi smo uveli pravu malu revoluciju u Narodnom pozorištu, cijeli umjetnički tim i ansambl NP. Mi ne radimo u punom kapacitetu, naš broj je mali u odnosu na našu produkciju i naše potrebe. NP će institucionalizirati u mom mandatu audiciju kao jedini relevantna kriterij za dobijanje uloge. Na taj način smo dali veliku šansu svim mladim ljudima iz BiH. To je jedan zapadno evropski princip, gdje vi otvarate prostor za one uloga i generacije koje vašem ansamblu nedostaju”, kazao je Mustafić.

Jasno je k’o dan čemu vodi Dodikova politika. Cijeli prizor je zastrašujući od pjesme do defilea, poruka i namjere. Ovo je klerofašistički entitet, mrak u dvorištu Evrope koji traje tri decenije uz mentorstvo države Srbije“, napisao je nedavno Mustafić na Twitteru te je u Danu uživo pojasnio dodatno svoje riječi.

Dodik vodi jednu politiku koja je izuzetno opasna, koja je rubna i o tome ne govorim samo ja, o tome pišu svi svjetski mediji, vrlo ugledni mediji i vrlo jasno adresiraju ko je destabilizator situacije u BiH, a to je secesionistička politika Dodika. Dakle, njegovi su ciljevi vrlo jasni, on pokušava političkim i diplomatskim putem da napravi jedan status na terenu koji će mu ojačati njegovu pregovaračku poziciju. To sve radi u ovoj izbornoj 2022. godini u kojem zna da je to jedini mehanizam u kojem on može ostati na vlasti, a ostanak njegov na vlasti znači spašavanje od najvjerovatnije sudskih procesa za korupciju, kriminal…”, kazao je Mustafić.

“On ima tajming i to je scenario koji se radi po tom tajmingu. On poteze ne može da vuče samostalno ako nema jaka leđa i podršku. To je vidljivo iz kojih centara moći stiže Dodiku ta podrška. Stiže iz desničarskih ili klerikalnih vlada i političara kakav je Orban, Janša, naposlijetku Moskva ima svoje interese na Balkanu koje pokušava preko Dodika i ustvari pokušava destabilizirati stanje na Balkanu”, dodao je Mustafić.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!