MVP BiH zaprimilo zvaničnu obavijest Njemačke o obustavi projekata u RS

Vijesti 15. apr 202216:55 1 komentar
RTRS

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju Ambasade Savezne Republike Njemačke u kojoj se obavještava da će Savezna vlada Njemačka "obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta za entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u iznosu od 105 miliona eura", rečeno je za N1 iz MVP BiH.

U dopisu se navodi da će obustava trajati dok “odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana”.

“Kako se navodi, riječ je o projektima Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška. Savezna vlada, kako je istaknuto u dopisu, čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji. Istovremeno, kako je navedeno, Savezna vlada će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji”, kazali su za N1 u MVP BiH.

Podsjetimo, ovu mjeru najavilo je više njemačkih zvaničnika kao i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u emisiji Pressing.

Realizovane najave: Njemačka obustavlja projekte u RS vrijedne 105 miliona eura

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad