“My English is very bad”: Kako su se bh. zvaničnici dosad snalazili s engleskim

Vijesti 23. sep 202219:20 1 komentar
N1

Ko će riješiti problem nezaposlenosti? Minimalnih plaća? Probleme penzionera, boraca, invalida? Ko će se boriti za ljudska prava? Napraviti državu u kojoj svi njeni građani žele ostati? Sve pitanja preča od prečeg. Bh. građani ne stignu ni pitati ko to od političara govori engleski jezik. A važno je i to.

Raditi na ekonomiji, njenom rastu i prosperitetu BiH. Ići u posjete, razgovarati, privući investicije. Lobiranje bi, pored ambasadora, trebali činiti i članovi Predsjedništva BiH, inače zaduženi za vanjsku politku. A najviše bi im u tome koristio engleski jezik.

Društevnim mrežama nezaustavljivo se širi snimak kandidata Denisa Bećirovića sa izborne debate u kojoj je odbio govoriti na engleskom. Rijetki ga opravdaju činjenicom da Bećirević tečno govori ruski, dok mnogi sumnjaju zna li engleski uopšte govoriti. No, ni Izetbegovićev govor ipak nije prošao bez šaljivih komentara.

Reakcije na Izetbegovićev engleski i Bećirovićevo “hajde da se malo uozbiljimo”

A jesu li dosadašnji bh. zvaničnici u dobrom svijetlu predstavljali BiH? Za aktuelnog člana Predsejdništva Željka Komšića još ranije smo se uvjerili da poznaje engleski, kada je na tom jeziku upitan o evropskoj perspektivi BiH, dok ostala dva člana Predsjedništva BiH nikada nismo imali priliku čuti kako govore na engleskom jeziku. Ali jesu pisali na društevnim mrežama. I bili kritikovani. A znaju li i koliko državni parlamentarci stranih jezika, nismo mogli provjeriti jer stranica državnog parlamenta i dalje nije u funkciji zbog hakerskog napada. No, još ranije uvjerili smo se da veliki broj njih ne poznaju ni osnove tog jezika.

Više o njihovim lingvističkim sposobnostima u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare