N1 podržao kampanju “Stop kriminalizaciji klevete”: Za slobodu govora svih!

Vijesti 14. jul 202309:56 0 komentara

“Mišljenje nije zločin - stop kriminalizaciji klevete”, ponavljaju pred zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) brojni građani, aktivisti, novinari.

Policijskoj upravi Banjaluka prijavili su i protest za 18. juli u 9h, sat vremena pred zasjedanje NSRS.

Ističu da borba nije za pravo nekoga da slobodno kleveće, već da kleveta ostane, kao i do sada, u građanskoj parnici. Kleveta kao krivično djelo i normirana na način kao u Prijedlogu Krivičnog zakonika Republike Srpske prijetnja je i zamka za slobodu govora, jer je opšti interes u tekstu zakona, kako su ocijenili pravnici, stavljen iza privatnog.

Medijskoj kampanji koja podržava dekriminalizaciju klevete i u kojoj se zahtijeva povlačenje spornog zakona, pridružila se i N1 televizija, a u video snimku, koji se emituje i na TV, pogledajte šta se može desiti ukoliko predloženi akt bude izglasan.

U svjetlu zahtjeva Evropske unije za dekriminalizaciju klevete, u zemljama članicama, potencijalnim kandidatima, ovakav zakon bio bi kočnicar na EU putu, a najopasnije od svega negativno bi uticao po sve građane.

Pored N1 i mnogi drugi mediji stali su uz slobodu govora: Buka, Žurnal, Capital, Etrafika, BN, Nezavisne novine, Srpskainfo…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!