N1 saznaje: U Moskvi se vodi prava politička borba i lobiranje

Vijesti 19. mar 202119:38 2 komentara
N1

U cijelom svijetu na sceni je borba za cjepivo, a tako je i u Bosni i Hercegovini. Još se čeka da ruska strana potpiše ugovor za nabavu cjepiva za Federaciju BiH, putem sarajevske kompanije Medimpex. Bitno je da ugovor bude što prije potpisan, jer bi zbog političkih ciljeva dolazak cjepiva ponovno mogao biti ugrožen.

Dok se čeka ruski potpis za uvoz Sputnika u Federaciju, posredstvom Medimpexa, vodi se prava politička borba i lobiranja u Moskvi, saznaje N1. Prema dostupnim informacijama, Vlada Federacije je upozorena da Republika Srpska i Srbija pokušavaju izlobirati privilegirani položaj za uvoz ruskog cjepiva. Istodobno, banjalučka Krajinagroup upućuje Agenciji za lijekove BiH zahtjev da postanu ekskluzivni uvoznik i distributer Sputnika za BiH, što nam je potvrđeno u državnoj ageniciji.

Ukoliko Agencija da dozvolu za stavljanje u promet vakcine Sputnik V, to znači da Krajinagroup postaje nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet. Od momenta registracije vakcine, Sputnik V će se uvoziti I prometovati redovnim putem (a ne interventnim kako je do sada realizovan uvoz iste). U slučaju registracije predmetne vakcine, nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet (nosilac registracionog rješenja), postaje Krajinagroup”, navedeno je iz Agencije za lijekove BiH.

Zakonski rok da Agencija za lijekove donese odluku je 210 dana, ali to bi moglo biti i u mnogo kraćem roku, jer je riječ o hitnosti. U slučaju pozitivnog ishoda za Krajinagroupu, to bi značilo da više niko u BiH neće moći uvesti Sputnik cjepivo bez autorizacije Krajinagroupe. Upućeni tvrde kako bi to moglo dovesti u pitanje uvoz 500.000 cjepiva, koje je Federacija naručila posredstvom Medimpexa.

“Milsim da će oni moći uvesti ovih 100.000 vakcina, jer kad se radi preko Federacije intervetni uvoz, onda može kad nije registrovan lijek. Kad neko registruje lijek, onda više ne može biti interventni uvoz. Tako da može biti upitan ovaj ostatak. Osim ako se ne dogovore“, istakla je Bilsena Šahman iz Federalne komore farmaceuta.

A sada je ključna ruska strana, koja ukoliko stavi potpis na ugovor o 500.000 cjepiva, za Federaciju znači rješenje problema ovog kontingenta. Kako doznajemo, u Moskvi se radi na otklanjanju poteškoća da taj ugovor u konačnici bude potpisan. Novinari koji prate ovu priču, u svemu vide političku pozadinu.

Kada imate isključivo pravo na distribuciju lijekova onda možete praviti različite manevre, tražiti usluge, i imati monopol i u Federaciji, baš kao što i KrajinaGroup ima u Republici Srpskoj. Interesantno je da traže ekskluzivitet samo za rusku vakcinu Sputnik V, i da je momenat zahtjeva u isto vrijeme kada iz Rusije imamo određene prijetnje kada je riječ o opredjeljenju BiH na njenom putu ka NATO-u“, navodi Amina Čorbo Zećo, novinarka.

KrajinaGroup je kompanija koja je prva uvezla Sputnik V za potrebe Republike Srpske. I Vlada Federacije prvotno je odabrala ovu kompaniju, uz MGM Kakanj, da nabavi isto cjepivo za Federaciju. Nakon nekoliko dana, plan je promijenjen, a Vlada Federacije za taj posao angažira sarajevski Medimpex.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare