(N1 Specijal) Homage Paulu Loweu: “Njegov entuzijazam i humanost su se uvijek izdvajali”

Vijesti 17. okt 202421:22 0 komentara
N1

Smrt o Paulu Loweu šokirala je građane naše zemlje, a za N1 se Lowea su se prisjetili njegove kolege, prijatelji i saradnici.

“Ja ću ga se sjećati kao odličnog oca. Najboljeg. Šta su ti ljudi prošli s djetetom koje je, nažalost, imalo mentalnih problema, da nijednom nije nestalo ljubavi prema tom djetetu! Ja nikada nisam razmišljala o Paulu kao ocu, uvijek kao kolegi i prijatelju. A, sada će mi ostati u sjećanju kao roditelj koji je život svoj dao za svoje dijete!”, rekla je Aida Čerkez kroz suze.

Kao i svi ostali, bio sam šokiran kada sam saznao za vijest o Paulu prije samo nekoliko dana sa njegove stranice na društvenim mrežama.

Mislim da je ono što sam htio reći, kao što mnogi od Vas znaju, to da Paul i ja vjerovatno imamo mnogo toga zajedničkog. Oboje smo došli iz Velike Britanije u Bosnu tokom rata i oboje smo došli da učinimo najbolje što smo mogli da pomognemo u to vrijeme. Nekako je čudno, ali mislim da se nikada nismo sreli u tom periodu i nekoliko puta smo razgovarali o tome da li smo se sreli ili ne.

Ali mislim da smo se zapravo upoznali tek mnogo kasnije kada je Paul planirao svoju izložbu ‘Pazi Snajper’ u Historijskom muzeju BiH. Valjda je čuo da sam u gradu jer sam preko zajedničkog prijatelja dobio poruku s pitanjem da li želim da se nađemo da popijemo kafu i razgovaramo. Naravno da sam pristao, zbog njegove reputacije“, kazao je za N1 Trevor Gibson.

Inače, Paul Lowe je bio nagrađivani fotograf čije su fotografije objavljivane u časopisima Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent među ostalima.

Pratio je najvažnije vijesti iz cijelog svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, sukob u bivšoj Jugoslaviji i razaranje Groznog.

Sjećamo se ovog, nimalo slučajnog Sarajlje, i odajemo mu počast kroz priču o njegovom nevjerovatnom životu i djelima koja su promijenila svijet.

Za N1 govore kolege Aida Čerkez, Damir Šagolj, Chris Leslie, Trevor Gibson. Prisjetit ćemo se Paula kroz brojne priče i intervjue tokom zajedničkih godina rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!