Na čekanju 111 rudara Kreke: Da se jednom završi agonija oko rudnika

Vijesti 16. aug 202119:34 > 20:09
N1

Radnici rudnika Kreka nisu danas održali štrajk zbog sudske zabrane. Štrajkom su željeli ukazati na problematičnost odluke menadžmenta Kreke i Elektroprivrede o slanju kućama 30 posto radnika Kreke zbog privremenog zastoja u proizvodnju te pada prihoda. U međuvremenu 111 uposlenika je poslano na tzv. čekanje tokom kojeg će primati 60 posto plaće.

Kao dijete poginulog rudara u Dobrnji, Sanela je počela raditi u Kreki 2013. godine kao čistačica. Tokom ovih godina obrazovala se za rukovanje teške mehanizacije na kopu. Ali sada se sve mijenja.

Sada radim kao administrativno tehnički sekretar, nosim rješenja. Obavljam i ostale poslove. Mijenjam koga trebam. Radim i u ekspeditu, čistim. Bilo šta što kažu, radila sam do sada. Sada sam višak“, rekla nam je Sanela Mušić, Rudnik „Kreka“.

Višak je i Nedim Šljivić, rudarski inžinjer i tehnički rukovodilac Radne jedinice Bager-traka-odlagač na površinskom kopu Dubrave gdje je došlo do privremenog zastoja u proizvodnji zbog dotrajale opreme. Šljivić naglašava da se dnevno proizvodilo 2.750 tona uglja, odnosno, četvrtina proizvodnje koncerna.

To je sve bačeno u zaborav. Ja kao tehnički rukovodilac te radne jedinice, degradiran sam i samim tim što sam postavljen na to radno mjesto. S te jedinice je otišao čovjek koji je postao pomoćnik tehničkog direktora, a ja vraćen u radnu jedinici. Prihvatio sam i to, morao sam. Željan sam da radim. Međutim, vidim da se ovdje ne cijeni rad“, kazao je Nedim Šljivić, Rudnik „Dubrave“.

111 uposlenika rudnika Kreka ostaje bez posla. Sindikat Kreke uložio je žalbu Opštinskom sudu Tuzla na odluku rukovodstva rudnika.

Mi čekamo odluku suda ukoliko ona bude logična a to je da se obustavi i odluka o prekidu, vrate se radnici na posao a mi da završimo taj mirovni proces. Ukoliko ne bude, svih sedam rudnika u sastavu koncerna ide na proteste, e to je Husinska buna odgovorno tvrdim kao prvi čovjek ovog sindikata, znači svih sedam rudnika, svi rudari na jednom mjestu i da se jednom završi agonija oko rudnika“, izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata rudnika Kreka.

To neće biti bez značajnog, značajnog otpora zaposlenih u rudnicima uglja u FBiH. Mi dobro znamo iz kojeg su razloga rudnici dovedeni u ovakvo stanje kakvom su danas a znaju to bolje i od nas i u Vladi i EP BiH“, istakao je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara FBiH.

U odluci uprave rudnika Kreka, nije tačno definisano kada će se radnici vratiti na posao.

Odluka Rudnika uglja kreka Tuzla

„ Prekid rada iz člana 1. ove Odluke će trajati dok bude trajao privremeni zastoj u proizvodnji i dok se ne steknu sigurni uslovi za normalan rad i ostvarivanje planske proizvodnje predviđene Planom poslovanja za 2021.godinu o čemu odlučuje direktor Društva“.

Radnici su pisali su direktoru te se spremaju na tužbe.

Ovo je direktan udar na elektroeneregetski sistem pogotovo na Tuzlu koja će ostati bez električne energije. Kako imam informaciju, na depou su minimalne količine uglja koje ne znam kako misle obezbijediti ali sigurno su našli rješenje za to. Njima je bitno da se unište rudnici, dovedu privatni lobiji i da vladaju rudnikom i državnim dobrom“, istakao je Nedim Šljivić, Rudnik „Dubrave“.

Ne znam, još sam u šoku zbog svega. Malo me potresa i približavanje 26. augusta. Godišnjica. Sa njima ne želim ni biti na godišnjici. Sa sindikatom da, sa njima ne“, kazala je Sanela Mušić, Rudnik Kreka Tuzla.

A Sindikat i ne planira zajedno kao do sada sa upravom rudnika i EP obilježiti godišnjicu stradanja rudara u jami Dobrnja već će posebno počast odati stradalim komoratima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad