Na dan kada je gorjela Vijećnica: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH sutra zatvara svoja vrata

Vijesti 25. aug 202413:37 0 komentara
NUBBIH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sutra prestaje s radom, simoblično na dan kada se obilježava godišnjica spaljivanja sarajevske Vijećnice u kojoj se ova ustanova nekada nalazila.

Selma Bajraktarević, uposlenica NUBBiH, kazala je za N1 da “uposlenici nisu rušitelji državnih institucija već njihovi čuvari”, ali da zbog teške situacije u kojoj se nalaze više nemaju opcija.

Platu nisu primili pet mjeseci, a sve su prilike da će ući i u šesti mjesec.

“Imamo obećanja, ali to je sve. Od dana 26.8. 2024. godine zaposlenici NUB-a obustavljaju pružanje usluga do daljnjeg. Mi zakonski nemamo osnov da ne dolazimo na posao, ali kako ćemo organizovati dalje svoje radne aktivnosti to ćemo još vidjeti. Za sve ostale odsgovore morat ćemo kontaktirati Vladu KS, Vladu FBiH i Vijeće ministara – oni su ti koji od ponedleljka preuzimaju stvar”, kazala je Bajraktarević za N1.

Iz Vlade FBiH su im dali obećanje i navode da već radde na rješavanju specijalnog zakona, ali to će, kaže Bajraktarević, potrajati. Predali su potrebnu dokumentaciju.

“Predali smo zahtjev Vladi KS da nas uvrste na svoj budžet za 2025. godinu. Nama su doznačena sredstva 400.000 KM od Kantona Sarajevo i 100.000 KM o Tuzlanskog kantona, ali ta sredstva nisu operativna i potrajat će. Mi nismo dobili niti jednu KM za plate”, zaključila je.

I Kampsuu Univerziteta u Sarajevu sutra u 10 sati će biti održana i konferencija za novinare povodom obustave rada NUB-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!