Na današnji dan 1943. godine Tuzla postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi

Vijesti 02. okt 202319:42 0 komentara
N1

Tuzla danas slavi veliki jubilej, odnosno, 80 godina od oslobođenja grada. Na današnji dan 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi, a taj događaj predstavljao je jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji.

Tuzla je tada bilo vojno i ekonomski interesantna svima. O borbi za samostalnost i slobodu, svjedoči i oko 10.000 fotografija Muzeja istočne Bosne koji je prvobitno osnovan kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. Dio fotografija i dokumenata je izložen ovih dana.

“Izložba govori o samim počecima rata u Tuzli 1941. godine, o istaknutim antifašistima Tuzle koji su odmah krenuli u pripreme za ustanak, o ličnostima koje su imale svoj uticaj u gradu, a spašavale su svoje komšije koje su se našle pred fašističkom politikom”, kaže  Nataša Perić, autorica izložbe.

Prvi bosanski korpus, Druga krajiška brigada, Šesta istočna bosanska brigada, narodni heroji i građani, zaslužni su za oslobođenje Tuzle tih godina.

“Tada su građanke i građani, borci NOR-a, pokazali da se fašizam može pobijediti. To je u krvi naših građanki i građana. Mi ljubomorno njegujemo i čuvamo ovu ideju Tuzle za koju smo sigurni da je najbolji promotor i najbolji put za cijelu BiH”, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Ideje antifašizma su danas potrebnije nego ikada zbog sve češćih podjela i odvajanja u BiH.

“Nažloast, danas je BiH izložena podjelama, mržnji. Tuzla je sve suprotno od toga. Tuzla je 80 godina primjer kako se može suzdržati suživot, multietičnost, zajedništvo, jedinistvo. Kako se može živjeti bh.bratstvo i jedinstvo u bogatstvu različitosti”, dodao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

“Država BiH živi političke teške trenutko i važno je poslati poruke da trebamo svi premostit razlike koje postoje, stranačke, vjerske, nacionalne, a sve u jednom cilju, a to je da očuvamo suvernitet, integritet i nezavisnost BiH”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Sjećanje na borce koje su živote davali u svim ratovima za slobodu Tuzle, treba čuvati, ali i njegovati ideju antifašizma u današnjem društvu, rečeno je danas.

“Mi se moramo nadahnuti onim što su borci, partizani napravili te daleke 1943. godine ovdje ili u cijeloj bivšoj državi 1941 – 1945. I na tom iskustvu graditi naše nadahnuće i biti i naše ovovremene antifašističke bitke. Ako to ne uradimo, ne možemo pričati o budućnosti”, rekao je Sead Đulić, Savez antifašista i boraca NOR-a BiH.

Antifašizam treba biti put kojima trebaju ići posebno mlađe generacije koje nisu dovoljno osvještene o tome, a 2. oktobar je jednistvena prilika da se podsjete ko su bili istinski borci za slobodu i koje ličnosti im trebaju biti idoli, poručeno je danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!