Na današnji dan prije 30 godina odvila se ključna borba za odbranu Sarajeva

Vijesti 02. maj 202219:39 0 komentara
N1

Na današnji dan prije 30 godina na Skenderiji se odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje JNA zaustavljeni su naporima branitelja okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva BiH. Istog dana zarobljen je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović dok se s delegacijom vraćao s pregovora iz Lisabona. Dan kasnije obavljena je njegova razmjena za zarobljene vojnike JNA.

Drugog maja 1992. godine napadnuto je i odbranjeno Predsjedništvo RBiH i njen prvi predsjednik u nezavisnoj i priznatoj evropskoj državi.

Trideset godina poslije s jezom se građani Sarajeva sjećaju prvog žestokog granatiranja grada i civila, a koje će trajati još 1459 dana.

“Drugi maj je bitka koja nam je omogućila dalju borbu četiri godine”, navodi Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS.

“Ono što mi sada možemo graditi na tim temeljima i principima jeste profesionalna policija, dobroopremljena koja će i ubuduće podsjećajući na ovakve činjenice kao što je drugi maj raditi svoj posao i štiti građane”, dodao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. Svako deseto ubijeno je metkom iz snajpera. Drugog maja granatirano je i porodilište, zapaljena pošta i grad izolovan od ostatka svijeta.

“Danas su nam pomiješani osjećaji, radujemo se Bajramu, ali se u isto vrijeme prisjećamo svih naših sugrađana koji su živjeli duge četiri godine opsade u jednoj vrsti kontcentracionog logora gdje se nije razlikovalo je li riječ o civilima, djeci bebama”, prisjeća se Naida Hota – Muminović, ministrica obrazovanja KS.

“Danas je pravi trenutak da se sjetimo svih naših šehida i ljudi koji su dali život kako bi mi danas bili slobodni i uživali u svemu onome što mi imamo”, navela je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

A većina zvaničnika odliučila je uživati u produženom vikendu na tridesetu godišnjicu obilježavanja drugog maja.

Detaljnije u prilogu Sunčice Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!