Simpozij neurohirurga: Na KCUS-u urađene dvije operacije na kičmi, danas planirana i treća

Vijesti 21. jun 202415:31 0 komentara
KCUS

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u prostrijama Discipline za nauku i nastavu (NIR) Udruženje neurohirurga u Bosni i Hercegovini održava trodnevni simpozij pod nazivom "Drugi sastanak o kičmi između Bosne i Hercegovine i Turske - Second Bosnia and Herzegovina Turkey spine meeting". Simpoziju je prisustvovala i prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS.

Predavači na simpoziju su profesori neurohirurgije iz BiH, Turske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prema riječima prof. dr. Hajrije Maksić, KCUS je oduvijek bio naučna baza i podrška kolegama koji svojim znanjem žele da unaprijede rad KCUS, kao najveće zdravstvene ustanove u BiH.

“Naše aktivnosti su usmjerene na naučno i stručno usavršavanje i afirmaciju svih grana medicine u BiH. Ponosna sam što je danas KCUS domaćin ovog skupa iz neurohirurgije. Simpozij je izuzetno značajan jer nudi sve aspekte savremene neurohirurgije, uključujući dijagnostiku, hirurške pristupe i operativne tehnike. Značaj ovakvih susreta je edukacija koja je prvenstveno namjenjena za što bolju uslugu našim pacijentima. Na ovaj način mi smanjujemo izmještanje pacijenata van granica BiH, jer uvođenjem novih hirurških metoda, procedura i dijagnosticiranja bolesti, KCUS je u rangu sa medicinskim centrima u regionu i svijetu”, poručila je prof. dr. Hajrija Maksić.

KCUS
KCUS
KCUS

Na KCUS-u jučer su urađene dvije operacije na kičmi zajedno sa turskim i američkim kolegama (prof. dr. Onur Yaman i prof. dr. Eldin Karaiković), a danas je planirana još jedna operacija sa prof. Kenanom Aranutovićem iz USA, te stručna predavanja o najnovijim metodama liječenja i hirurških zahvata na kičmi. Trodnevni naučni – stručni skup se nastavlja i sutra kada će se održati 15. BHAAAS Neurohirurški simpozij, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Veliko nam je zadovoljstvo poželjeti vam dobrodošlicu u KCUS, na „Drugi sastanak o kičmi između Turske i Bosne i Hercegovine“. Tema ovogodišnjeg sastanka je “Podrška kičmi” i drago nam da smo uspjeli okupili neke od najpoznatijih stručnjaka iz područja hirurgije kičme da sa nama podijele svoja znanja i iskustva”, naveo je prof. dr. Ibrahim Omerhodžić.

Naveo je da će se tokom simpozija održati i vježbe na modelima kičme, za mlade neurohirurge i ortopede, te ostalo medicinsko osoblje. Organizator skupa prof. dr. Omerhodžić razmijeniti će znanja o najnovijim dostignućima i inovacijama iz oblasti tretmana kičme, od hirurških tehnika do medicinskog upravljanja i svega ostalog.

“Vjerujemo da razmjenom našeg stručnog znanja i najboljih praksi možemo poboljšati stanje pacijenata i poboljšati kvalitetu života onih koji imaju problem sa kičmom. Ponosni smo što smo organizatori ovog događaja u Sarajevu”, istakao je prof. dr. Omerhodžić, organizator skupa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!