Na koji način će FUP sankcionistati nasilje i prijetnje na društvenim mrežama

Vijesti 05. maj 202319:13 0 komentara

Pojačana kontrola društvenih mreža jedna je od mjera koju je naložila Federalna uprava policije. Cilj je prepoznavanje osoba koje prijete ili podržavaju nasilje. Stručnjaci kažu, samo prije nekoliko dana to bi se tretiralo kao incident, sada je stvar ozbiljna.

Nije bilo potrebno mnogo da policija odradi svoje i privede mladića koji je u Bihaću putem društevnih mreža prijetio “beogradskim scenarijem”:

“Šta mislite da li bi se tako ozbiljno shvatio taj status da nije bila juče ova tragedija u Beogradu? Mislim da ne bi, mislim da ne bi. Naravno da ova djela nas opominju. I u ovom dijelu bi to bio kao neki incident, prijetnja, asocijalno ponašanje itd. Međutim ovo treba shvatiti ozbiljno”, kaže Nedžad Korajlić, univerzitetski profesor.

Samo desetak dana ranije, takođe u USK objavljen je video snimak na kome grupa mladića koja tuče drugog mladića, u istom videu, koji je u posjedu N1 mladić drži automatsko oružje. Snimak je obrisan sa mreža, a iz MUP-a USK poručuju informacije ćemo moći dobiti tek u ponedeljak. Iz Tužilaštva da mladić sa puškom “nije evidentirano za navedeni događaj.”

Masakr u Beogradu, još juče alarmirao je ministarstva unutrašnjih poslova u BiH. Pa stoji poziv, da se na ovakve pojave obrati pažnja.

“Takođe jutros kad smo dobili informaciju za ovaj novi događaj, imali smo radni sastanak dogovorili smo određene aktivnosti. Gospodin Korman je poduzeo sve iz nadležnsti FUP-a, Takođe smo se obratili svim kantonalnim ministarstvima putem depeše, da poduzmu sve potrebne mjere jer građani naše Federacije moraju biti sigurni”, dodao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Dodatno angažovanje znači i aktivno praćenje društvenih mreža radi prikupljanja informacija o osobama koje podržavaju ovakav ili sličan vid nasilja.

U MUP-u KS od srijede provode pojačane mjere. Od građana očekuju saradnju.

“Aktivno sarađujemo sa svim agencijama za provedbu zakona, a građane pozivamo da sarađjuju sa svojom policijom i da prijave svako protupravno i potencijalno opasno ponašanje. To podrazumijeva i prijetnje na društvenim mrežama”, kaže Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS.

A na mrežama od prekjučer od poruka podrške do poziva na osvetu. Dijele se i informacije o povlačenju pištolja te pucnjavi u par bh gradova, Zenici, Modrički, Gacku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!