“Na kraju krajeva moramo i jesti. Od čega? Od čega da radnici GRAS-a jedu?”

Vijesti 21. maj 202119:15 0 komentara
N1

Radnici GRAS-a neće obustaviti javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo. Zaključeno je to nakon sastanka predstavnika GRAS-a s ministrom saobraćaja KS Adnanom Štetom. Dobili su obećanje da će im plate biti isplaćene u narednoj sedmici. Predstavnici sindikata i v.d. direktor zadovoljni su ishodom današnjih razgovora, a Vlada KS najavljuje da će naredne sedmice, imenovati sve one koji su godinama mešetarili GRAS-om.

Deset radnika GRAS-a koji su od ponedjeljka štrajkovali glađu, prekinuli su štrajk, nakon dogovora radnika i Vlade KS. Radnici Muhamed Sukić i Amel Klačar ističu da je neprihvatljivo da se kriminal rukovodilaca i uprava gomilao godinama, a nadležni nisu rješavali probleme na vrijeme, zbog čega danas ispaštaju i čekaju zarađeno radnici.

Jučer su gledali kako me odvlači hitna odavde. Možete li misliti kako to dijete od devet godina doživljava, kada ti napiše vrati se kući. Onda gledaš je li te sramota vratiti se kući, a da mu ne doneseš ništa“, kazao je Muhamed Sukić, radnik GRAS-a.

Imamo račune, imamo obaveze prema državi, svi znamo da živimo od te plate i da moramo platiti sve te račune. Na kraju krajeva moramo i jesti. Od čega? Od čega da radnici GRAS-a jedu? Četiri dana štrajkujemo glađu. U 21. vijeku to je malo ružno i neprihvatljivo“, rekao je Amel Klačar, radnik GRAS-a.

Ipak dogovor vlade i GRAS-a je postignut, početkom naredne sedmice, kreće se u rješavanje trenutnih problema.

Mi smo kao vlada uspjeli dogovoriti plaćanje dijela dugovanja, ne sva dugovanja. Ova druga u ratama, tako da će nam to odblokirati račun. Nakon toga ide uplata tužbi radnika od 2,7 miliona KM. Nakon toga isplaćujemo i dvije plate radnicima. I nešto novac za energente. Gorivo, plin, struju i sve ostalo što treba“, istakao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Kao predstavnik sindikata i lično sam prezadovoljan. To je to. Postoje tačke na kojima trebamo raditi i stavljamo se na raspolaganje da do problema više ne dođe. Da napravimo jednu finu reogranizaciju i sistematizaciju i da se krene ka ozdravljenju firme“, naveo je Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

Današnjim dogovorom riješen je trenutni problem koji imaju radnici KJP GRAS. Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je sljedeće sedmice pres-koneferenciju, na kojoj će Vlada KS iznijeti imena i prezimena svih onih koji su napravili 300 miliona dugovanja GRAS-a prethodnih godina. I tražiće od tužilaštva i pravosudnih institucija da procesuiraju sve one koji su uništili preduzeće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!