Na Ljutoj Gredi otvoren spomenik posvećen generalu Armije RBiH Mehmedu Alagiću (VIDEO)

Vijesti 04. aug 202416:27 0 komentara
Travnik.ba

Danas je svečano otvoren spomenik posvećen, generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću, na Ljutoj Gredi. Današnje otvaranje spomenika okupilo je mnogobrojne građane, koji su odali počast generalu Alagiću.

Manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa” održana je sa velikim uspjehom ove godine, nastavljajući tradiciju koja je započela prošle godine na lokalitetu Galica.

Centralni događaj manifestacije bio je svečano otvaranje spomenika “General Mehmed Alagić – Ljiljan Ljuta greda” visine 16,5 metara, što ga čini najvećim spomenikom te vrste u Bosni i Hercegovini. Ovaj impresivni događaj održan je na Ljutoj gredi, uz prisustvo brojnih posjetitelja i zvaničnika.

”Priča o rahmetli komandantu, generalu Mehmedu Alagiću, dio je velike priče o pobjedama i ponosu koji se vežu za plato Vlašića. Zaokružili smo tu spomeničku konstrukciju na platou Vlašića. Tu su spomenik na Meokrnju, spomenik na Galici, jarbol na Paljeniku i ovaj monumentalni spomenik na Ljutoj gredi, posvećen našoj historijskoj ličnosti koja zaslužuje svako poštovanje, prvom i jedinom komandantu 7. korpusa Armije RBiH, koji volimo zvati Ljuti korpus, a koji je ostavio neizbrisiv trag, kazao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, piše Travnik.ba.

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju sumnjičilo je Alagića za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima na području središnje Bosne koju je kontrolirao Treći korpus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!