Na mjestu gdje su Škorpioni brutalno ubijali granje umjesto spomen obilježja

Vijesti 17. jul 202218:47 > 18:53 0 komentara
N1

Mjesto boli i beskrajne tuge. Stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni" pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice. Najmlađi je imao 16, a najstariji 36 godina. Jedan od njih je i brat Berizete Pitarević.

“Najstariji je ovde pogubljen, 95 godine. Imala sam dva brata, sada nemam nijednog. Ovog smo pronašli barem nešto, onog mlađeg nisam nikad. Majka je preselila prije pet godina. Nikada joj nisam otkrila pravu istinu, da sam tek nekoliko koščica pronašla. Ali zadovoljna sam i s tim. Da imam mezar da mogu proučiti fatihu.” priča nam Berizeta.

Vahida Delić supruga je strijeljanog Juse Delića. On nije jedini kojeg je Vadiha izgubila u srebreničkom genocidu. Vahida nam je ispričala svoju bolmnu sudbinu.

“To samo ja znam i druge majke koje su svoju djecu odgajali bez svog roditelja, kako djeca pate, mi i naša djeca. Mi smo i fizički i psihički izmoreni s ovim. I suprug nije jedini. Ja sam izgubila brata od 17 godina koji je ubijen u Potočarima, kojem sam kosti po drugi put dokopavala sad u srijedu. Zamislite da vidite kosti svog maloljetnog brata. Koji ništa nije skrivio, kao ni moj suprug. Koji je odveden iz školske klupe.” govori Vahida.Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srbijanske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin su pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi se kako nekoliko pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

“Ja sam samo dijelić tog snimka vidjela, i odmah sam svog brat prepoznala. I nisam imala snage da gledam dalje. I ne mogu da gledam ni danas.” kaže nam Berizeta Pitarević.

Pitamo je i za spomen obilježje kojeg nema, kaže, pokušavali su, no uzalud:

“Ne na žalost, svake godine barem smo imali čistu livadu. danas imamo veliku hrpu granja koju je neko čistio i stavio tu, pored mjesta stradanja.”

I doista članove porodica ubijenih koji su danas stigli na obilježavanje tužne godišnjice dočekala su stabla na gomili. Treba li reći da o brutalnom ubistavu šestorice Srebničana svjedoči tek rupa od metka nedaleko od mjesta gdje su pogubljeni.

“Nisu ljudi krivi, kriva je naša država zašto se ovde ne napravi spomen obilježje. To je njihova dužnost, ni nije ih briga.” poručila je Vahida Delić.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora. U junu 2023.godine očekuje se pravosnažna presuda u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koji se terete, između ostalog, za ubistva šest Srebreničana u Trnovu Obojica su u junu prošle nakon obnovljenog prvostepenog postupka, osuđeni na po 12 godina zatvora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!