Na Pelješcu Nevera, na Manjači – nevjera

Vijesti 27. jul 202218:31 > 20:28 2 komentara

U Hrvatskoj je u prisustvu državnog vrha otvoren najveći infrastrukturni projekat u istoriji – Pelješki most. U Bosni i Hercegovini, istina u prisustvu tek dijela državnog vrha – otvorena je benzinska pumpa.

Otvaranjem drugog po veličini visećeg mosta u Evropi Hrvatska je, nakon više od tri vijeka spojila svoj krajnji jug sa ostatkom teritorije. U samom finišu ceremonije za istoriju, most je prvi prešao hiperautomobil proizveden u Hrvatskoj – Rimac Nevera.

Na Pelješcu Nevera, na Manjači nevjera, ali na oba mjesta gotovo jednako veselje uz crkvene obrede. Na Pelješcu blagoslov mosta, na Manjači – blagoslov benzinske pumpe i to sa sedam sveštenika i govor najviše zvanice uz prigodne želje vlasniku pumpe, banjalučkom odborniku.

“Da ostvari dobre poslovne rezultate i da zaista bude na zadovoljstvo svih. A nama koji smo ovdje večeras i oni koji nisu a vole Nešu, jedino što im preostaje da prođu ovdje i naspu goriva”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Pa je za dobro poslovanje nasuo i on. Baš poput rezervoara fiće, medijski prostor pun je kritika opozicije na račun Dodika što zbog skupa na Manjači, što zbog otvaranja Pelješkog mosta.

“Šta je sad to, ne razumijem. Kritika zbog toga što prisustvujete otvaranju benzinske pumpe? Pa mi prisustvujemo tamo gdje nas ljudi pozovu gdje procijenimo da imamo komunikaciju sa ljudima”, kazala je Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a.

“Pelješki most je samo jedan u nizu primjera, kao i poslovi koje je dao Čermaku, predaja jasenovačke građe da on prije svega vodi računa o interesima Hrvatske i Hrvata”, ističe Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NSRS.

“Ovdje ne znam kad se zadnji put otvorila neka ozbiljnija firma i onda na to sve dobijete još otvaranje benzinske pumpe, nekako ni Top lista nadrealista tome nije ravna”, kazala je Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS.

Ipak, kampanja je sve bliže, a sa njom će i broj događaja o ničemu sve više rasti pa bi se opet mogli aktuelizovati skečevi inspirativnih nadrealista.

“Definitivno se mi nalazimo usred izborne kampanje, ali ono što vidimo jeste da su se negdje ambicije političkih lidera i političara unutar Bosne i Hercegovine znatno snizile. Ne otvaraju se neki pogoni, neke fabrike, već su počeli otvarati i benzinske pumpe”, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Koje su u privatnom vlasništvu. Istina nije to bio prvi apsurd kojem smo svjedočili. U Bosni i Hercegovini svečano se otvarao trotoar, kontejner, prvi sloj asvalta, bankomat. Bizarne svečanosti kojih je iz kampanje u kampanju sve veći broj jer narodu valja dati onog na šta najviše ide – hljeba i igara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare