Na pomen Prointera, ministar prekida press: Ko održava sajtove institucija RS?

Vijesti 02. nov 202319:25 0 komentara
N1

Aktuelni sat u Narodnoj skupštini bio je prilika da se konačno sazna šta se dešava sa ugašenim sajtovima Vlade i Predsjednika Republike Srpske. Uklonjeni su zbog američkih sankcija, a iz Banjaluke poručuju kompanijama u SAD-u da će ih tužiti. Opozicija s druge strane, proziva zbog “tiranije većine nad manjinom”, ali i negativne selekcije kadrova.

Tražili ste informacije iz Vlade, očekivali mail? Od prije sedam dana zvanični sajt vladars.net je ugašen. Danima nakon nastalog problema, premijer je priznao da problem postoji-zbog američkih sankcija prema funkcionerima RS.

“Nije radio zahvaljujući vašim prijateljima, sada radi”, kaže Radovan Višković, premijer RS-a.

Neki su se zbog toga i uvrijedili.

“Meni je otac bio na kriznoj listi za Hag, vi meni govorite da sam ja američki čovjek. Mene je to uvrijedilo, molim za profesionalnost”, rekao je Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a.

Kako je Republika Srpska došla do toga da je nema ni na “google mapi” ipak su pitali opozicionari. Šef kluba poslanika SDS Vukota Govedarica, zatražio je odgovor o efektima lobiranja RS u SAD-u.

“Da li ste imali priliku da razgovarate sa vašim prijateljima iz lobističkih kuća iz SAD, jer optužujete SAD da su napravili štetu i problem, te da su nama prijatelji? Za sve ove godine ste dali preko 40 miliona KM, pa se postavlja pitanje kako smo došli u ovu situaciju?”, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a.

Sajtovi Vlade RS, predsjednika, nekoliko ministarstava i inspektorata od dana rade na domenu “rs”. Elektronski su se institucije Republike Srpske-preselile u Srbiju.

“Naši prijatelji lobističke advokatske kompanje spremaju tužbu protiv te kompanije koja je bez obavještenja, bez dokaza, uskratila te usluge koje smo imali uplaćene do februara 2025.godine. Podnijećemo tužbu, nažalost moramo je podnijeti u SAD, njihovim sudovima. Jeste nanesena šteta, sajt 4-5 dana nije bio vidljiv van granica Republike Srpske. U RS je bio vidljiv jer smo s MTEL-om dogovorili da preko pozivnog broja imamo vidljivost u RS. Nismo izgubili ni jedan podatak”, rekao je premijer Republike Srpske.

Danonoćno se radilo u Vladi zbog ovog problema. Nov domen “vladars.rs” registrovan je u beogradskoj firmi Hosting Mania. Slobodna Evropa piše da je kompanija Prointer kupila taj hosting prije par dana, preko Telekoma Srpske, što je premijer djelomično i potvrdio u skupštini. Iako je jasno, prema registru javnih nabavki da je Prointer ITSS imao više poslovnih ugovora sa Vladom Republike Srpske, ministar za IT resor nakon pitanja o kompaniji bliskoj Igoru Dodiku, prekida press konferenciju. Za njega je ukidanje domena nastavak zapadnih pritisaka na RS.

“Napravljen je novi domen “.rs”, jer je ovaj iz SAD otkazao naš hosting. To je urađeno iz političkih razloga i predstavlja još jedan od pritisaka na nas. Imamo suđenje predsjedniku za to što je potpisao ukaz o proglašenju zakona i ovo se mora posmatrati kao paket mjera protiv nas. Iza svega stoji nastojanje da se imovina Republike Srpske na neustavan način prenese na BiH”, kaže Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

N1: Ko održava sajtove institucija, da li Prointer?

“Ne pitajte mene, nego Generalni sekretarijat. Ja to ne znam. Koliko znam postoje razne firme koje su u to uključene…”.

Kadrovanje u javnim preduzećima i Vladi po principu “sa oca na sina” kritikovao je najglasniji poslanik.

“Ko je njih postavljao, ako su im očevi bili korumpirani, pravili afere, to im je najbolja preporuka za ministre i pomoćnike? Prezirem one koji su opustošili državu i opljačkali beskrupulozno na muci ovoga naroda, što je govorio Lazar Prodanović. Ćutite, ne smijete da kažete, bojite se da ćete završiti ko Antonić, prvi pijetlovi koji prokukuriču, odmah glava na panj, katil ferman iz Laktaša, skuvaše umjesto ovoga Antonića”, rekao je Nebojša Vukanović, šef Kluba Za pravdu i red.

Mnogo komentara izazvala je i tačka o rebalansu ovogodišnjeg budžeta. Vlada ga je projektovala na 5, 5 miliajrdi KM, odnosno 2,6 % više, tj oko 140 miliona KM više nego izglasani budžet za 2023. Fiskalni savjet ipak upozorio je Vladu na uštete, bez kupovine vozila, poslovnih prostora i slično.

Opoziciona zakonska rješenja Vukote Govedarice i Nebojše Vukanovića nisu uvrštena na dnevni red, što su oni nazvali tiranijom većine nad manjinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!