“Na porodilje u BiH se viče i psuje. Sada imaju priliku da to prijave”

Vijesti 11. jan 202310:53
N1

U toku je izrada sistema za ocjenu porodilišta i prijavu korupcije, te je probna verzija spremna za testiranje u banjalučkom UKC RS, UKC Tuzla i Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini. O spremnosti bolnica u BiH da rade na iskorjenjivanju korupcije, unapređenju tretmana porodilja, poboljšanju kvaliteta usluge, izgradnji većeg nivoa povjerenja između porodilje i ginekologa/babice, za "Novi dan" govorila je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja "Baby steps".

Kaže da je dogovorena saradnja sa tri bolnice, ali se nada da će sve u BiH imati ovaj sistem.

“Za tri smo dogovorili saradnju i imaćemo uskoro prve odgovore porodilja. Platforma će nuditi porodiljama mogućnost davanja povratne informacije o svom iskustvu sa porodilištem”, kaže i dodaje:

“Cilj je da sva porodilišta budu uključena u taj sistem. Postoji vid elektronske prijave korupcije. Imaće pristup preko interneta. Na ovaj način se omogućava besplatna usluga sistema da dobiju povratne informacije porodilja što je u korist menadžmenta. Može se uvijek pristupiti. Kada porodilja dođe kući imaće priliku da kaže kakvu su uslugu imale i da li su zadovoljne ili ne. To su samo kvalitativna i osnovna pitanja, pa onda pitanja o korupciji, pa onda konačna ocjena i to ide porodilištu iz kojeg je došla porodilja i onda to ide nadležnim institucijama.”

Kaže da je najgore što ne pokušavamo da prijavljujemo korupciju, ali da se nada da će nadležne institucije raditi na ovome i bez prijava.

“Bitno je da se vrše istrage i da će tužilaštva i policija dodatno raditi na ovome samoinicijativno i bez prijava, što će okončati sudskim procesima”, kaže Tatarević.

Patnje i nehumani odnos, porodilje doživljavaju duži niz godina u BiH.

“Ovo postalo normalno stanje da se “počasti doktor” da porodilja preživi na porodu. Mi se borimo i radimo, ali bez iskustava i priča porodilja ne bismo mogli ovo prezentovati. Ovakve traume i svjedočenja primoraju nas da moramo nešto raditi kada vidimo lično iskustvo neke porodilje. Zahvalna sam im. Moramo pričati šta se dešava. Isplivavaju psihički problemi. Imate traumu, ali niko o tome ne priča. Drže to u sebi i onda imamo pad nataliteta i niko ne pita zašto. Nije to zbog novca, već i trauma koje su prošli”, kaže Tatarević.

Treba nam više humaniji, ljudski pristup, ističe.

“Porodilja je ta koja se brine i za sebe i dijete. Gdje mi trebamo biti podrška, pa upravo u tom trenutku da se ponašamo što ljepše prema njima. Nismo svi mi isti. Doktorima zakon to definiše kako se trebaju ponašati, dostojanstveno. A gdje to ima kod nas, na nju se galami, viče, psuje. Imamo akušersko nasilje. Nije to moj pojam”, upozorava Tatarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad