Na propast domaće proizvodnje utiče i tzv. brza moda: “U second handu za 100 KM se napucaš”

Vijesti 08. okt 202321:23 0 komentara
N1

Fabrike tekstilne industrije se zatvaraju. Život je ovdje jeftin i brz, a jeftina i brza danas je i moda - dosta kriva za usporavanje i zatvaranje domaće modne djelatnosti.

Poput starih iznošenih kaputa u ormaru koji podsjećaju na lošu materijalnu situaciju, gledamo na političkoj sceni godinama ista lica koja na isto asociraju. Kada domaći ne vode računa o vama, ne možete ni vi o domaćem, proizvodu. Da li kupiti jeftinije ili proizvedeno kod nas, oko toga se niko ne dvoumi.

“Online sam baš počela češće da uzimam. Da li vodite računa o tome da kupujete domaću proizvodnju? Iskreno, ne gledam to”, kaže nam jedna građanka.

“Ja mislim da se svi vode cijenom. Imam tekstilca u kući, znam kako je”, kaže druga.

“Ima puno ovih second hand radnji, to meni nije skupo, tu se možeš obući… Za 100 maraka da se napucaš. Onda ovo preko interneta… Ima kod mene komšinica, pa to kakve odjeće kupi i obuću i tekstil za 40 maraka, to glava boli, i šta će ovi proizvođači valja platiti radnika, valja ovo valja ono”, govori nam još jedna.

Nekima bi valjalo da imaju i radnika više platiti. Započinjanje biznisa u tekstilnoj industriji nosi sa sobom brojne teškoće, jedna je i nedostatak radne snage.

“Nemate određene materijale, nemate stručne ljude, nemate radnike… Ja bih sad bio spreman da primim više desetina ljudi, ali nemate ih uopšte. Evo, otvorio sam preko puta jednu prateću djelatnost po pitanju proizvodnje i veliki problem imam da zaposlim ljude”, navodi Selman Hadžifejzović iz proizvodnje uniformi za ugostiteljske radnike.

Fabrike domaće tekstilne proizvodnje se gase. U posljednje vrijeme tri slučaja zatvaranja fabrika, jedna od njih Prevent Leder. Proizvodnju kože u Visokom nastaviće Nijemci.

“Prema našim saznanjima tu fabriku je kupio njemački kupac i on će vjerovatno obnoviti tu proizvodnju jer na svjetskim tržištima je koža zlato”, kaže.

Na propast domaće proizvodnje utiče i tzv. brza moda, trendovi se smjenjuju a dostupne su uvozne moderne stvari po nevjerovatno niskim cijenama.

“Kolika su primanja, naš narod u second hand ide, nađe markiranu robu… Nema zaštite domaće proizvodnje. Mi slabo proizvodimo za naše tržište, ali proizvodimo kvalitetno, a bogami i poskupo”, govori Zlatibor Kojčić, sindikat tekstila, kože i obuće.

Second hand je u svijetu sve češće trend zbog ekoloških razloga. Planeta se guši u odbačenoj odjeći, garderoberi modernog čovjeka sve su veći, neiznošeno se baca i hrli se po nove kolekcije.

Ne kroje nam drugi samo kaput, nego i mišljenje. Najbolji dokaz toga je upravo moda. Neko je odlučio da su ove sezone moderni duži sakoi, a ne neki kraći, i mi smo svi u “oversize-u”. S druge strane, ormari su nam sve tijesniji i uski su nam pogledi na svijet koji se guši u tekstilnom otpadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!